Bessen

Het plan van de moestuin begint steeds meer vorm te krijgen. Omdat de totale oppervlakte toch te groot is om voor ons beiden groenten te kweken, mag die oppervlakte wat kleiner gemaakt worden. Vorig jaar zetten we een gemengde haag rond de moestuin (en bij uitbreiding: rond de volledige weide, maar daarover later meer) en ook al enkele bessenstruiken (rode, witte, knoesels, bramen). Die tikten we op de kop in een bekende tuinketen met een fikse korting.

Gisteren ging ik bij familie enkele braam- en bessenstruiken halen die er te veel stonden, en drong een kleine reorganisatie zich op. De tuin is op m’n plannen ingedeeld in stukken voor groenten, voor bloemenweide en een groter deel voor de bessen. Ondanks de natte en zware grond, kregen 14 struiken-in-wording op een paar uur een nieuwe plek.

Met een worteldoek rond de planten, want vorige zomer ‘verdwenen’ er enkele onder het woekerende gras en onkruid. Mezelf een beetje werk bespaard dus de komende maanden, want toch weer een heel stuk waar geen onkruid gewied zal moeten worden.

Voor deze twee rakkers was dat dan weer niet nodig, die zullen zich zo wel staande houden.


Dat kwam trouwens ook goed uit, want de worteldoek die ik recycleerde was niet groot genoeg voor de volledige oppervlakte.

De oplettende lezers onder u zagen ook al twee paaltjes klaar staan. (eentje hieronder)

Tussen die twee palen staan de bramen. Om te vermijden dat die alle richtingen uitgroeien, komen er binnenkort twee of drie ijzerdraden tussen die palen, waaraan de bramen proper vastgemaakt zullen worden. Net zoals dat bij de frambozen, binnenkort.

Want er komen nog wat bessen bij, zodat er vroege en late staan. En zodat er zowel witte, rode, blauwe, knoedels (of ook: stekel- of kruisbes) en andere bessen afgewisseld staan. Diversiteit gegarandeerd!

Advertenties

Over opdeboerderij.be

Popbeleid, e-cultuur en mediakunst bij Vlaams-Brabantse jeugddienst. Voorzitter Deelraad Kunsten Leuven. Programmeert www.crisisfestival.be en tuiniert en verbouwt opdeboerderij.be.
Dit bericht werd geplaatst in de tuin en getagged met , , , . Maak dit favoriet permalink.

2 reacties op Bessen

  1. Pingback: Frambozen aan het lijntje | op de boerderij

  2. Elisabeth zegt:

    Wat mooi om te zien dat de tuin vorm krijgt.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s