Hoge bomen…

Tuin we ons huis in 2009 kochten, was dat ook wel omdat er achteraan in de tuin, helemaal op de grens met de oneindige weiden, een gigantische eik staat. Zo’n boom waar je niet om kan, hoog, indrukwekkend en stevig. Eigenlijk zijn ze met twee: grote broer en kleine broer.

20120116-233635.jpg

Ondertussen passeerden er twee zomerstormen en windhozen langs ons huis. Tientallen dakpannen gingen vliegen en ook grote broer kwam niet ongehavend uit de strijd met de natuur. Onze stoere eik stond er plots gehalveerd bij. En dat mag je best letterlijk nemen: zowel de volledige top, als de achterzijde is eruit verdwenen.

20120116-234231.jpg20120116-234248.jpg

 

‘Zaag hem om, dan hebt ge er nog goed geld van’, zei de boer/buurman. Zo’n stevige eik, dat moet nog wel wat geld opbrengen bij een schrijnwerker. Niet meteen het beste plan, leek ons. Dus contacteerden we een boomchirurg, die ons wat wijzer maakte: in de natuur is het perfect normaal dat een eik ‘regelmatig’ zijn kruin verliest in een storm. Om de tientallen (lees: een honderdtal) jaren vliegt de kruin er wel eens uit en herstelt de boom zichzelf. De onze was ‘wel nog wat jong’, maar zou het perfect overleven. Alleen zal hij er wat minder mooi uit zien.

Daar valt dus best mee te leven. De heren boomchirurgen verwijderden nog enkele loshangende takken en komen binnen een jaar of drie nog eens terug. Want zo’n ‘vernieuwing’ van de kruin gaat wel gepaard met wat wildgroei. Dus zal er dan eens gesnoeid moeten worden.

En tot de grote broer weer helemaal hersteld is en z’n vorm teruggevonden heeft, kunnen we nog genieten van kleine broer, die dapper stand hield en mooi rond de winterwind weerstaat.

20120116-235255.jpg

Advertenties

Over opdeboerderij.be

Popbeleid, e-cultuur en mediakunst bij Vlaams-Brabantse jeugddienst. Voorzitter Deelraad Kunsten Leuven. Programmeert www.crisisfestival.be en tuiniert en verbouwt opdeboerderij.be.
Dit bericht werd geplaatst in de tuin en getagged met , , , , . Maak dit favoriet permalink.

2 reacties op Hoge bomen…

  1. Riet zegt:

    Tja, in bomenland wordt getreurd om Dikken Eugène, maar toch jammer als je bomen beslissen om de solidaire uit te hangen.

  2. Elisabeth zegt:

    Prachtige boom daar in het midden 🙂

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s