Lentekriebels

Na een winter plannen, tuinschema’s opstellen en soorten kiezen, kriebelt het vanaf de eerste schuchtere zonnestralen om in de moestuin aan de slag te gaan.

IMG_1214.jpg

Vol goesting ging ik vanmorgen in het plaatselijk tuincentrum dan ook om kalk en meststof. Om in al het enthousiasme meteen ook al drie soorten ajuin mee te nemen. Bij de aardappelen kon ik me gelukkig nog net bedwingen (maar enkel omdat het soortenaanbod zo groot was en ik eerst nog moet kiezen).

De kalk, meststof en plantajuintjes gaan dus nog even terug de schuur in, want er voor we kunnen planten en zaaien, is er nog wel wat werk te doen om de moestuin voor te bereiden.

Check ook de vette catchou botten blinken die ik van de schoonouders kreeg voor m’n verjaardag.

Zo stonden er nog drie bruin verdorde aardpeerplanten klaar om gerooid te worden. We hadden een zakje aardpeer’plantgoed’ gekregen (meer dan wat half vergane, rottende brokjes waren het niet). Die hadden we dan nog eens veel te lang laten liggen voor we ze onder de grond staken. Zonder hoop op succes, gaven we ze toch nog een plekje in de tuin. Na een tijdje verschenen er enkele schuchtere plantjes aan de oppervlakte en in de late zomer stonden er 3 stevige planten hun plek op te eisen aan de zijkant van de moestuin. De stevige zomerstorm doorstonden ze koppig, maar wel scheefgewaaid. De twee ijskoude weken in januari zorgden nog voor oogst-uitstel, maar de drie overlevers zorgden vandaag voor een stevige oogst.

Scheefgewaaide aardpeerplanten    De eerste oogst    De totale oogst van 3 plantjes

Jeroen Meus’ recept voor aardpeersoep met ham, kaas en salie zal dus goed van pas komen! Of de aardpeerrecepten bij Mme ZsaZsa, die nog meer aardpeertips en weetjes verzamelde.

Maar goed. Voorbereidingswerk dus. De moestuin zag er nog uit als een klein slagveld. Niet geoogste kolen, onkruid dat dan toch ten onder was gegaan tijdens de vriesweken in januari, stokjes die het begin en einde van plantenrijen aanduidden,.. Het lag er allemaal nog gezellig onverzorgd te wezen.

7 kruiwagens met dorre plantjes, rotte pompoenen en uitgebloeide bloemenweide gingen de composthoop op. Nog 3 kruiwagens te gaan (want ik geraakte niet helemaal rond) en de tuin is klaar voor kalk, compost en mest. En daarna kunnen we eindelijk beginnen met het planten en zaaien van al dat lekkers…

Voor:                                                              Na:

IMG_1215.jpg     IMG_1225.jpg

IMG_1228.jpgO ja, 6 januari blogde ik nog over de zomerse bloemenwei die nog steeds niet begaf onder de non-winter op dat moment.

Een dikke maand later hebben die bloemen toch begeven onder de koude, maar op dezelfde plek steken de eerste vroegbloeiers hun hoofd boven grond. De lente is bijna daar… Nog een beetje geduld!

Advertenties

Over opdeboerderij.be

Popbeleid, e-cultuur en mediakunst bij Vlaams-Brabantse jeugddienst. Voorzitter Deelraad Kunsten Leuven. Programmeert www.crisisfestival.be en tuiniert en verbouwt opdeboerderij.be.
Dit bericht werd geplaatst in de tuin en getagged met , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s