Het dak ging eraf

Zo’n boerderij, charmant en wel, maar voor ons budget vond en vind je geen kant en klaar, afgewerkt huis mét bijhorende grote tuin, een essentiële voorwaarde op onze zoektocht.

Uiteindelijk viel ons oog op een openbare verkoop van een U-vormige boerderij die sinds ze gebouwd werd rond 1900 niet veel aan comfort had gewonnen: Het toilet vind je op de koer (de houten plank met een rond gat), het sanitair beperkte zicht tot een handpomp met grondwater en het dak, dat had wat gaten.

Bij ‘gewone’ regen best te doen, maar de combinatie wind en sneeuw zorgde voor een mooi sneeuwtapijt op zolder en bijhorende vochtplekken achteraf. De stevige draagbalken werden behandeld, de pannen, panlatten en rotte kepers moesten eraf. Dus mailden we een hulplijn. ’t Is te zeggen: vele hulplijnen. Op een relatief zonnig weekend in maart hielp een tros aan vrienden en familie ons het dak eraf te halen en koterij af te breken.

P1020072 Na een dagje dakzitten en een wereldkampioenschap dakpanwerpen-zonder-breken was het dak klaar voor een nieuw en waterdicht uitzicht. De NEST-fans onder u zullen het misschien minder graag lezen, maar het nieuwe zicht van de boerderij zal modern en met strakke lijn zijn. Geen ‘pastorie’- of ‘rustieke’ stijl voor ons.

Stilaan zal de boerderij transformeren naar zijn nieuwe design.

P1020234

En de oude pannen, die houden we nog even bij. Ze komen handig van pas na rukwinden waarop die oude pannen graag eens een danske doen. Ooit zullen we wel een geïnteresseerde koper vinden om ons ervan te verlossen. Moeilijk kan dat niet zijn, want nog tijdens de bezoekdagen voor de openbare verkoop kwamen er al geïnteresseerden bij de voormalige eigenares of ze niet alleen haar dakpannen wilde verkopen.

P1020245

Voila. Check overigens achteraan de foto ook het golfplaten-‘huiske’ voor het betere HUDO* werk.

*HUDO: Hou Uw Darmen Open, populaire benaming bij scouts en andere jeugdbewegingen om de zelfgesjorde toiletten op kamp te benoemen.

Advertenties

Over opdeboerderij.be

Popbeleid, e-cultuur en mediakunst bij Vlaams-Brabantse jeugddienst. Voorzitter Deelraad Kunsten Leuven. Programmeert www.crisisfestival.be en tuiniert en verbouwt opdeboerderij.be.
Dit bericht werd geplaatst in het huis en getagged met , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

3 reacties op Het dak ging eraf

 1. Annelies zegt:

  Oeh, ik was al een stiekeme bewonderaar na het zien van de foto’s van de bedankingsbbq van het Verbond, zo een binnenkoer met lampjes verlicht… zalig! Ik hoop op een dag ook zo’n projectje te kunnen starten. Ben benieuwd hoe de renovatiewerken vorderen en wat voor pareltje jullie er van gaan maken 🙂
  Alleen lijkt het precies nog niet zo evident om jullie te volgen via blogger…

  • wannes zegt:

   Ons motto was toen: niet te veel nadenken, gewoon doen. Maar dan heb je erna wel veel nadenkwerk. Het zal ooit in orde komen, maar ’t duurt allemaal wat langer dan je denkt. Maar we kijken er wel enorm naar uit om er te wonen 😉
   En helemaal thuis ben ik niet in Blogger en WordPress, maar de feed is wel een aanrader. Ik volg (vanaf nu ook uw) blogs via Google Reader…

 2. Elisabeth zegt:

  Toch mooi opgeknapt he, wat is een dak met gaten 😉

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s