Patatjes pooten

Een hele week prachtig weer en niet de tijd hebben om in de tuin te werken, het kan frustrerend zijn. Gelukkig kan het net ingevoerde zomeruur wat helpen om op zonnige avonden na het werk nog snel naar werf en tuin te rijden.

IMG_1374.jpgVandaag was de agenda helemaal leeg en konden we wat gaan genieten in de zon. We waren ook niet alleen: Frans de fazant, een lief klein konijn en een fladderende steenuil waren er ook, maar ook weer veel te snel weg om dat op beeld vast te leggen. Deze zonneklopper was duidelijk minder onder de indruk van onze aanwezigheid.

Er zijn nog vlinders, meneer, al sterven ze stilaan uit. De bloemen zullen zich moeten haasten als ze dit vroege exemplaar van stuifmeel willen voorzien. Ons eerste stuk bloemenweide is alvast ingezaaid!

Vandaag was het vooral te doen om de patatjes. Die lagen al een hele tijd klaar in de kelder en moesten dringend in de grond. Niet omdat eind maart laat is om planten te poten, wel omdat ze al stevig geschoten waren. Kweektip van de dag: patatjes moet je even laten liggen in een koele, maar verlichte ruimte. In het donker (waar ik ze had bewaard) groeien er heel snel uitlopers en put je het pootgoed uit. Niet gezond dus, die lange, witte scheuten die je op de foto hieronder ziet. De bedoeling van het voorschieten is dat er zich kleine, stevige scheuten ontwikkelen. Dankzij de zachte behandeling hebben zo goed als alle scheuten het overleefd, dus is het nu wachten op een stevige opbrengst.

IMG_1369.jpg

De eerstelingen hadden we half maart al in de grond gestoken, vandaag was het de beurt aan de Charlotte’s, de Eden’s en andere rode (Désirée), gele (Nicola) en paarse (Vitelotte) variëteiten. Bleek op het einde dat er eigenlijk nog 2 rijtjes bij kunnen. Er is nog tijd genoeg om een lekkere, leuke of originele late patat te vinden. Tips en verzoekjes mag je altijd bezorgen via de comments! Hoewel de kleuren van de aardappelen wel voor zich zullen spreken, heb ik als geheugensteuntje toch maar wat extra stokjes in de grond gestoken om het begin en einde van een soort aan te duiden.

IMG_1372.jpgDe relatief koude nachten en de door de droogte steenhard geworden bovenste laag aarde verhinderen op dit moment nog het doorgroeien van enkele vroege soorten sla, radijs en peulen, maar één soort lijkt er niet de minste last van te ondervinden.

Hallo Look! Dat wordt weer een lekker ruikende adem volgend jaar! Sorry collega’s!

Advertenties

Over opdeboerderij.be

Popbeleid, e-cultuur en mediakunst bij Vlaams-Brabantse jeugddienst. Voorzitter Deelraad Kunsten Leuven. Programmeert www.crisisfestival.be en tuiniert en verbouwt opdeboerderij.be.
Dit bericht werd geplaatst in de beestjes, de tuin en getagged met , , , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s