Aardbeienweelde

Een schuif vol. Een kilo of 10, misschien zelfs 15. Zoveel aardbeien van de oogst van vorig jaar zitten er nog in de diepvriezer. En aangezien we vandaag de eerste bloemen gespot hebben op de aardbeiplantjes, is het hoog tijd om daar mee aan de slag te gaan.

Die aardbeien zijn een erfenis van de vorige bewoner. De brave man moet een begenadigd tuinier geweest zijn als we de verhalen van de buren en ‘zij die het kunnen weten’ mogen geloven. Van zijn moestuin schoot niet veel over toen wij de boerderij kochten, wat onkruid hier en daar. Maar aan de kop van de tuin ook een aardbeiveldje. Ooit stonden de planten waarschijnlijk ‘zoals het moet’ mooi in rijtjes, om elk jaar de uitlopers proper verder te planten. Een jaar of vier, vijf zonder aandacht resulteerde in een veldje van zo’n 6m*5m waar de aardbeien heer en meester zijn. Ondertussen kruipen de plantjes zelfs om de hoek, tussen de stenen, langs de muur,… Er zijn slechtere woekeraars denkbaar.

Untitled

Lotte, vorig jaar in het aardbeienveld.

Untitled

Gemiddelde dagoogst in de topperiode.

Vanaf mei tot eind juni is het dan ook prijs. Elke paar dagen zijn er hopen verse aardbeien te plukken. Het overgrote deel werd vers opgegeten en uitgedeeld, of ik maakte er aardbeienconfituur van. Al dan niet met rabarber. Maar vorig jaar stak ik dus ook een schuif vol in de diepvriezer. ‘Daar zal ik later wel eens confituur van maken’.

Niet dus. De laatste potten confituur gaan er -as we speak- aan en een nieuwe lading kan met verse vruchten gemaakt worden, dus startte een zoektocht naar andere recepten om mee aan de slag te gaan. Niet zo evident, want de meeste recepten in de bakboeken die huisbakker Lotte in huis had, vroegen om verse aardbeien.

De eerste poging: Aardbeienbavarois

Nodig: ‘Ons Kookboek’, p. 642. Daar vind je het volgende:

  • 4 eieren
  • 1,5 dl melk
  • 125 g fijne suiker
  • 12 g gelatine
  • 400 g aardbeien
  • 2 dl room
  • sap van 1/2e citroen
  • 50 g bloemsuiker
  • Madeirakoekjes of een dunne laag biscuit

Untitled

Maar omdat ik geen dunne laag biscuit noch madeirakoekjes in huis had, moesten de ‘Boudoirs’ het wel doen. Door het overaanbod aardbeien ik verhoogde ik de dosis ook meteen tot een dikke 500g. Gewaagd hé?

Untitled

halfweg

In volgorde doe je dit ermee:

  1. Aardbeien spoelen (indien vers), gelatine laten weken.
  2. De eierdooiers met de melk en fijne suiker goed kloppen en opwarmen tot zo’n 70 graden. Pas op, je zit er snel over! Zelf meegemaakt: twee minuten niet gekeken en ik had pudding. Of een zoet roerei.
  3. Mix de aardbeien eronder en voeg het citroensap toe. Haal van het vuur, laat rustig staan en doe ondertussen 4.
  4. Klop de room en bloemsuiker stijf en spatel het onder de bavarois-in-wording.
  5. Klop het eiwit stijf en doe daarmee hetzelfde.
  6. Leg de koekjes of biscuitbodem in een springvorm. Bekleed de ring van de springvorm met cellofaan (als je schrik hebt dat het gaat plakken). Stort de bavarois erop.
  7. Alles in de frigo, eventueel kan je afwerken met slagroom, verse aardbeien en muntblaadjes on top.
Untitled

Bavarois!

Untitled

Met de overschot van de aardbeien maakte ik aardbeiencoulis. Receptje:
  • Fruit/Suiker: 2/1
  • Per 100g suiker 0,5 dl water
  • Sap van een citroen
  1. Los de suiker op in het water en kook tot je een suikersiroop krijgt.
  2. Pureer de vruchten door een zeef. De gefilterde ‘puree’ meng je met de siroop en de citroen.
  3. Laten afkoelen. 

Lekker bij ijs, in yoghurt of platte kaas,…

Wat ontdekte ik achteraf?

  • Dop de Boudoirs eerst even in de aardbeiencoulis. Meteen nadat ik de foto van het bavarois resultaat gemaakt had, plopten er enkele boudoirs aan de oppervlakte.
  • Er mag gerust meer aardbei in het recept. Het kan nog fruitiger!
  • Aardbei kan je in zowat elk recept vervangen door framboos en omgekeerd, naargelang de tuin of winkel het in de aanbieding heeft.
  • De Boudoirs die overal in de bavarois rondzweefden waren wel een lekkere verrassing, maar de oma doet het allemaal zonder bodem: gewoon de bavarois uitstorten in een grote (glazen) kom of vele kleine kommetjes. Geen gedoe met koekjes of biscuitbodem. Even lekker zo!

Laat ze nu maar komen, al uw tips of suggesties om m’n kilo’s ingevroren aardbeien te verwerken. In ruil mag je je eigen zakje komen halen!

Advertenties

Over opdeboerderij.be

Popbeleid, e-cultuur en mediakunst bij Vlaams-Brabantse jeugddienst. Voorzitter Deelraad Kunsten Leuven. Programmeert www.crisisfestival.be en tuiniert en verbouwt opdeboerderij.be.
Dit bericht werd geplaatst in Recepten en getagged met , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

19 reacties op Aardbeienweelde

  1. Mie zegt:

    Ah verwerken in een crumble tiens!

  2. jiska zegt:

    misschien kan je dit jaar van die lekkere aardbei-lollies maken. mijn vader prakte vroeger aardbeien met suiker, en vulde er plastieken ijslollyvormpjes mee (je kan ook wel aan de slag met bekertjes en houten stokjes). maar dat helpt je niet van de oude voorraad af.. een cocktailfeestje misschien? http://zesta.be/recept/cocktail-met-cava-rum-limoen-aardbei-en-basilicum –> je kan ter versiering nog een “aardbeiblokje” toevoegen.

  3. eloleo zegt:

    van bij de bom:
    aardbeien uit de diepvries (die zijn plat en sappig), geroerd (niet geplet!) in volle platte kaas, 1 lepelke suiker en een witte boterham erbij
    niet echt een verfijnd recept maar in mijn kindertijd hét beste weekend-ontbijt

  4. boskabout zegt:

    Spaghetti ijs! Slierten maken van vanille-ijs en er aardbeiensaus over gieten.

  5. Wendy zegt:

    Eton mess! Heeeeeerlijk. Aardbeitjes mengen met opgeklopte room en Merinques. Super lekker!! en hoeft er niet netjes uit te zien om er geweldig uit te zien! 🙂 (google maar eens)

  6. buikberg zegt:

    * laten uitlekken/heel traag en zachtjes persen -> sap mengen met appelsap
    * koude witte rijst met aardbeien
    * aardbeienwijn moet je niet proberen: tijdens het vergisten hangt het aroma tot 3 straten verder, en eens het klaar is smaakt het naar niets meer

  7. Mie zegt:

    Ik kan niet verder “beantwoorden” maar ja ik ben er vandaag, al zal dat te laat zijn. Volgende week ook elke dag buiten woensdag 😉

  8. Pingback: We hebben een tuinplan! | opdeboerderij

  9. Els zegt:

    Aardbeienmilkshake! Njammie! Ook goed voor Kris zijn zaak! 😉

  10. schrikkeldag zegt:

    Een halve kilo (diepvries)aardbeien bestrooien met 100g suiker en overgieten met 1 fles fruitige witte wijn. Een nachtje laten trekken in de koelkast, zeven en aanvullen met 1fles schuimwijn. In het glas een mooi aardbeitje, glas vullen, stoeltje zoeken met een aangenaam uitzicht, en genieten. Verraderlijk lekker 😉

  11. Pingback: Frambozen | op de boerderij

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s