Mijn gat.

De regen tijdens de paasvakantie zorgde ervoor dat er echt geen excuus meer was om buitenwerk te verkiezen boven binnenwerk. Het ging nog eens een week vooruit in de boerderij. Je zou er bijna blij om worden, dat natte gedoe. Het plan was elektriciteit, maar eerst moesten er twee praktische obstakels overwonnen worden.

  1. een geblokkeerde deur
  2. een deur waar geen gat voor was

We hadden een behoorlijk aantal deuropeningen voorzien. Daar was goed over nagedacht: een architect tekende het plan en dat leek ons logisch in elkaar te zitten. Tot je aan de indeling van de ruimtes begint en in de keuken probeert een logische plek probeert te verzinnen voor alle noodzakelijke toestellen.

Untitled

deur zonder gat

Dat was een pak minder evident. Een familielid met bijzondere vaardigheden in binnenhuisarchitectuur speelde hulplijn en gaf ons enkele fijne ideetjes mee. Het belangrijkste advies: verplaats de deur tussen de keuken en de voorraadruimte. Van links naar rechts. Die verhuis zou ons een logischer doorgang geven tussen de leefruimtes en de voorraad en zou ons extra werkblad en kastruimte moeten bezorgen.

Het sloopmateriaal werd nog eens bovengehaald en de voorbereidingen voor een nieuwe steunbalk of poetrel in’t schoon Vlaams (altijd gedacht dat het petrel was, maar een petrel is blijkbaar een vogel), konden beginnen.

Untitled

geblokkeerde deur voor

Die poetrellen waren massaal aanwezig in van praktisch obstakel 1. De vorige eigenaar had in de kleine koeienstal een rek gelast om hout en andere lange voorwerpen op te bewaren.

Alleen voorzagen onze plannen een deur net achter dat rek. Die deur kon de aannemer nog maken langs binnenuit (de paardenstal ernaast), maar omdat hij daarna een muur metste om die oude paardenstal in twee te delen (de voorraadruimte voor die nieuwe muur, het werkkot er achter) was dat toekomstige werkkot enkel te bereiken met het nodige kruip- en klimwerk.

Tijd voor wat vuurwerk en de professionele ontmanteling van het stalen obstakel.

vuurwerk!

vuurwerk!

Untitled

geblokkeerde deur na

De dwarsliggers hadden de exacte lengte die nodig was om als poetrel te dienen voor de nieuwe keukendeur en na een grondige studie van de betreffende muur berekenden we dat er vier zo’n balkjes nodig waren om de hele dikte van de muur te ondersteunen.

Een tijdje stevig kappen met hamer en beitel en een stijve arm later konden de poetrellen erin langs de keukenzijde, na een korte pauze volgde de kant van de voorraadruimte. Een beetje cement vulde de gaten die achterbleven door het verbrokkelen van poreuze baksteen en zette de draagbalken stevig vast.

Untitled

uitgekapte bakstenen

Untitled

de eerste poetrellen steken

Gelukkig konden we voor de sloop van de deur beroep doen op net iets professioneler materiaal dan mijn hamer met beitel. Binnen de kortste keren waren we er door!

Mijn gat was af. Ik blij!

Untitled

Nieuw zicht uit de voorraad

Untitled

Zicht vanuit de keuken

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Vanaf nu doen we enkel nog opbouwende werken, beloofd!

Advertenties

Over opdeboerderij.be

Popbeleid, e-cultuur en mediakunst bij Vlaams-Brabantse jeugddienst. Voorzitter Deelraad Kunsten Leuven. Programmeert www.crisisfestival.be en tuiniert en verbouwt opdeboerderij.be.
Dit bericht werd geplaatst in het huis en getagged met , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Een reactie op Mijn gat.

  1. Riet zegt:

    Ik ben ook altijd blij geweest met uw gat.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s