We hebben een tuinplan!

Op papier hadden we het al wel even, maar nu kunnen we het jullie ook presenteren: het teeltplan op de boerderij 2012!

teeltrotatieschema van VELT

Het moestuinplan is gemaakt volgens het schema van Velt (afbeelding rechts). Je vindt het ook terug in hun boek ‘Ecologisch tuinieren voor beginners’ of op de hun website, met nog wat extra uitleg. De tuin is in dit schema opgedeeld in 6 grote clusters van gewassen, zodat je elk jaar kan opschuiven en aan basis vruchtwisseling kan doen.

Voor heel kleine tuinen kan je het schema nog vereenvoudigen tot een ‘vierslagstelsel’. Dan haal je de aardappelen en kolen eruit. Dat zijn de gewassen die het meest nood hebben aan wisselteelt om beschermd te zijn tegen ziektes, uitputting van de grond en ongewenste beestjes in het perceel.

Gevorderde tuiniers zullen meer hun gading vinden in het ‘Handboek ecologisch tuinieren‘, waarin alle mogelijke concepten van vruchtwisseling omschreven staan.

In zo’n gevorderd teeltplan hou je niet alleen rekening met de plantensoorten, maar ook met je eigen behoeften, voor- en nateelt, de oppervlakte, het tijdsschema, zaaigoed of plantgoed, de rassen, combinatieteelt,… Enkele voorbeelden van zo’n uitgebreide teeltschema’s vind je in de Velt-wisselteeltplan spreadsheet:  download

Dit jaar zijn we begonnen met het meest simpele schema. De ervaring en het betere voorbereiden van komende seizoenen zullen tot een heel eigen teeltschema leiden dat is afgestemd op onze specifieke moestuin en behoeften.

Mijn ongelooflijke tekentalent en basis tekensoftware leverden dit resultaat op:

Tuinplan 2012 teeltplan

Teeltplan 2012

De moestuin op de boerderij is groot, de volledige oppervlakte bedraagt zo’n 15 op 35 meter. De frambozen, bessenstruiken en bloemenweides moeten zorgen voor plukbaar fruit en extra kleur en leven in de tuin, maar moeten ook de te bewerken oppervlakte wat verkleinen. Met deze ingrepen blijven er nog zo’n 30 bedden van 5m*1m over, 15 aan elke kant.

30 teeltbedden is héél veel, gelukkig palmen de aardbeien er daar ook al enkele van in en we voorzien de ouders, broer en zussen ook de hele winter van aardappelen en ajuin. Ook de andere groenten zullen er in overvloed zijn, dus wie langskomt op de boerderij mag ook altijd even gaan plukken en zichzelf bevoorraden.

Wie goed kijkt, ziet ook dat de verhouding wortelgewassen/aardappel vs. al de rest niet klopt. Dat is iets om rekening mee te houden bij het teeltschema de komende jaren. Zeker als je voldoende tijd wil laten tussen de opeenvolging van aardappelen op hetzelfde bed. Zoals eerder al aangehaald zijn Aardappelen heel gevoelig aan ziektes en parasieten, dus wisselteelt is daarbij essentieel.

De haag en struiken zorgen voor bescherming tegen de wind, maar zullen ook zorgen voor een mooie afsluiting van de moestuin, zodat op termijn de lelijke betonnen palen en verroeste draad die er nu nog rond staan kunnen verdwijnen.

Er is ook altijd een verschil tussen het tuinplan en de effectieve toestand. Zo was ik iets te enthousiast bij het aankopen van plantgoed voor ajuin en staat er daar nu veel meer van dan nodig. Na het uitplanten van de voorgezaaide erwtjes blijkt dat er al een bedje vol staat, terwijl we dat erg graag eten en er dus nog een latere lading mag volgen ook.

Er zullen zeker nog varianten opduiken die ervoor zorgen dat het originele tuinplan wat afwijkt van de reële situatie. Die zag er half april 2012 zo uit:

Tuinplan 2012 status half april 12

het effectieve resultaat

De groenten in zwarte tekst geschreven zijn al geplant of gezaaid, de blauwe moet nog gezet worden. Er zullen dus regelmatig update volgen op de teeltplan-pagina!

Advertenties

Over opdeboerderij.be

Popbeleid, e-cultuur en mediakunst bij Vlaams-Brabantse jeugddienst. Voorzitter Deelraad Kunsten Leuven. Programmeert www.crisisfestival.be en tuiniert en verbouwt opdeboerderij.be.
Dit bericht werd geplaatst in de tuin en getagged met , , , , , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

6 reacties op We hebben een tuinplan!

 1. Mie zegt:

  Volgroeide plantjes plukken is zeker niet de bedoeling bij een bezoekje? 😉
  Ik ben onder de indruk. Amaai.

 2. jos zegt:

  Zo gaat de zoon de vader nog leren plannen in den hof, wie had dat ooit gedacht

 3. boerenerf zegt:

  misschien kan http://growington.com/ helpen bij je overschotjes. Moet nog wat populairder worden bij de vlaamse moestuiniers denk ik maar lijkt me wel een leuk ideetje …

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s