Eén zwaluw maakt de lente niet.

Gelukkig zag ik er vandaag minstens 4. Maar april was koud en dat zie je in de tuin. Zondag verscheen dit bericht van ongeruste landbouwers op De Standaard Online. Lentegroenten zouden minstens drie weken vertraging hebben. In tegenstelling tot in dat artikel gaat het met onze patatjes wel goed, die zie je elke dag groeien.

Al de rest zag wel af door de aprilse grillen: de erwtjes zijn nog steeds niet veel groter dan toen ze uitgeplant werden. Alle beloften van ‘mag vroeg gezaaid worden’ ten spijt valt er nog geen enkel worteltje te bespeuren tussen de ajuin en ook de sla en radijsjes doen al een hele maand niet veel meer dan hun kopje boven de grond steken. Ook de spinazie is op een maand tijd amper veranderd:

Spinazie

Was april geweest zoals vorig jaar, hadden we er nu al van kunnen eten. Gelukkig bleven alle kiemende groentjes wel gespaard van die ene nacht met vorst. (We hebben dan ook alle worteldoeken, plastiek en bloempotten aangewend om de volledige moestuin zo veel mogelijk te bedekken). Jammer genoeg hebben de bloeiende kerselaars er wel van geweten.

Untitled

Untitled

Ook effectief tegen de kersenvlieg natuurlijk, maar wel jammer voor de massa’s kersen. Alle hoop ligt nu bij de ‘trage’ kersenboom, die tot na de laatste vorst heeft gewacht.

Untitled

Advertenties

Over opdeboerderij.be

Popbeleid, e-cultuur en mediakunst bij Vlaams-Brabantse jeugddienst. Voorzitter Deelraad Kunsten Leuven. Programmeert www.crisisfestival.be en tuiniert en verbouwt opdeboerderij.be.
Dit bericht werd geplaatst in boomgaard, de tuin en getagged met , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

6 reacties op Eén zwaluw maakt de lente niet.

 1. AnneTanne zegt:

  Ik moet toch eens navragen bij zoonlief wat hij zijn erwten toefluistert, want die heeft hij eind februari binnen voorgezaaid en een paar weken later buiten uitgeplant, en gisteren kwam hij me juichend vertellen dat ze intussen allemaal ruim een halve meter hoog zijn. (En ik spreek hier over de ‘arme Kempen’).
  En wellicht was het door die koude Kempen dat onze kersen nog net niet volop bloeiden toen het weer eens even vroor.
  Maar ik heb – ongelooflijk – moeite met een paar zaaisels, en wel van de ‘gemakkelijkste’ groenten: Butternut pompoenen die niet willen kiemen, en ook een ras courgetten dat niet echt wil meewerken 😦

  • wannes zegt:

   De courgetten en pompoenen kweekt ons vader voor in de serre, maar dat gaat dit jaar blijkbaar ook niet zo geweldig goed.
   En als je het geheim van de zoon kent, mag je dat altijd delen!

   • AnneTanne zegt:

    Hier start ik courgetten en pompoenen ook in de serre, en bij zes van de acht rassen ging dat fantastisch. Maar Burgess Buttercup wilde nauwelijks kiemen (heel vervelend: een splinternieuw pakje zaad, waarvan ik ook aan kennissen heb uitgedeeld, en die blijken evenmin geluk te hebben). En Butternut, die het vorig jaar fantastisch deed, kruipt dit jaar, bijna letterlijk, niet uit haar schulp.
    (Ook de erwten zijn dus voorgezaaid, en zelfs de (eerste) bonen geef ik wat voorsprong in de serre, zodat we de slakken een beetje te slim af zijn, en we het seizoen wat verlengen.)

 2. Mijne spinazie is naar de bom, ben opnieuw moeten beginnen. Ullieen grond heeft nogal brokken, heel wat anders dan onze Kempische zandgrond, maar dat doet precies even goed!

  • wannes zegt:

   Goh, die brokken zijn toch vervelend hoor, die heeft de neiging héél hard te worden als het na een fikse regenbui snel droog en warm wordt… Maar dat zal de komende jaren wel beteren als er meer compost en natuurlijke mest de tuin in gaat!

 3. boerenerf zegt:

  raar maar ons kersenbomen hebben geen last gehad van de vrieskou (en zo ver zitten we denk ik nu ook niet van elkaar). Onze tuin ligt wel ingesloten, zou dat het verschil gemaakt hebben. Wel jammer voor jou….

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s