Ondertussen in den hof (+ update tuinplan)

April deed niets, de eerste week van mei een pak meer. Neem nu de spinazie. De eerste twee delen van de foto zag u al. Daar zat een maand tussen. Het derde deel van de foto is een week later genomen.

Spinazie evolutie

Ook de warmoes, patatjes, erwtjes, kropsla,… doen het relatief goed.

warmoes
patatjes
erwten

Maar de familie Slak bezorgde me al heel wat kopzorgen. Alle knolselder, peterselie en de tweede lading pluksla waren volledig opgegeten, de Leuvense erwtjes en kolen stevig aangevreten. Zelfs in de bloemenweide was er vraatschade.

Slakken, de schade

Even overwogen we de aankoop van koperringen, maar op zo’n oppervlakte en met zo veel verschillende planten was dat bijna niet te doen. Uiteindelijk werd het een grote doos Escar-Go. In kleine doses is er geen probleem om dat in een ecologische moestuin te gebruiken, aangezien het enkel slakken treft en op basis van een natuurlijk product is gemaakt.

De snelheid waarmee de korrels verdwenen waren, gaf aan dat er massa’s beestjes te bestrijden waren. Ondertussen herstellen de kolen zich, staan er nieuwe knolselders en is de sla opnieuw ingezaaid.

De verzamelde wortelgewassen (de worteltjes, pastinaak,…) hadden duidelijk geen zin gehad in april en werden opnieuw ingezaaid. De schorseneer werd aangevuld op de plekken waar er geen beweging in kwam en de peterseliewortel werd vervangen door venkel. Die peterseliewortel was vorig jaar ook geen succes, volgend jaar testen we met ander zaaigoed.

ajuin zonder wortel

In de fruitafdeling gaat het ondertussen goed. De aardbeien beloven massaal op post te zijn binnen enkele weken en ook de eerste aalbessen en kruisbessen zijn gespot.

veel aardbeien
kruisbes

aalbesOok de frambozen doen het goed, maar daar vertel ik u later nog wel eens over. Verder is er in de kleinfruitafdeling ook wel wat last van bladluizen. Ik heb zelfs niet moeten opzoeken welke (natuurlijke) remedie ik daarvoor kon aanwenden, want dat probleem is de natuur zelf aan het oplossen.

De lieveheersbeestjes voelen zich er duidelijk goed thuis. Die laten we dus rustig zitten. Ik heb zelfs de indruk dat de beestjes nog wat extra hulp kunnen gebruiken.

lieveheersbeestjes

Althans, ze zijn toch druk bezig met het uitbreiden van de delegatie.
nog poepen
Véél uitbreiding:
poepen

Zo. Op papier ziet dat er op dit moment ongeveer zo uit. In praktijk moet er nog veel groeien, maar nu 15 mei stilaan nadert, zal dat allemaal wel goed komen!

Tuinplan 2012-05-14

Advertenties

Over opdeboerderij.be

Popbeleid, e-cultuur en mediakunst bij Vlaams-Brabantse jeugddienst. Voorzitter Deelraad Kunsten Leuven. Programmeert www.crisisfestival.be en tuiniert en verbouwt opdeboerderij.be.
Dit bericht werd geplaatst in de tuin en getagged met , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

12 reacties op Ondertussen in den hof (+ update tuinplan)

 1. AnneTanne zegt:

  Ondanks mijn blogberichtje over Escar-go van afgelopen winter zijn wij ook overstag gegaan en hebben een doos gehaald. Ook hier was het om te huilen wat de slakken betreft. Net zoals bij jullie was zelfs in de bloemenweide de schade te zien…

  Enne… hoe groot is die moestuin van jullie wel?

  • Oei, blijkbaar klasseerde wordpress dit berichtje plots als spam. Maar dat is rechtgezet! Helemaal onschadelijk zal het nooit zijn, maar ik probeer het gebruik te beperkten tot het noodzakelijke.
   En het antwoord op de tuinvraag staat ondertussen ook in de reactie op supermasj hieronder 😉

 2. supermasj zegt:

  Als je veel last hebt van bladluizen op je aalbessen, geeft dat aan dat de grond te rijk (bemest) is voor deze planten. De sterke groeischeuten zijn namelijk een perfecte voedingsbodem voor bladluizen. Best dus spaaraam omspringen met bijkomende bemesting. Hoe groot is het oppervlak van jouw moestuin eigenlijk?

  • wannes zegt:

   Goh, ik heb ze eigenlijk niet bemest, maar het zijn jonge plantjes, die willen zich natuurlijk bewijzen 🙂
   De totale oppervlakte van de moestuin die we erfden van de vorige eigenaar moet zo’n 15*35 meter zijn. Door veel fruit, haag en bloemen te zetten probeer ik die oppervlakte een klein beetje binnen de perken te houden.

 3. onderdeappelboom zegt:

  Hoooooooomaar, wat een indrukwekkend grote moestuin! En dat staat er een stuk beter bij dan bij mij. Gisterenavond heb ik in een woedebui ook kwistig met de Escar-go gestrooid. Sommige bloemen en groenten zijn gewoon met de grond gelijk gemaakt door die slijmballen.
  Voor je aardbeien: bemest je die? Ik heb nog nooit zoveel bloemen aan één plant gehad.
  En de bladluizen: jawel, ook bij ons in grote groepen aanwezig. De lieveheersbeestjes ook. Maar toch, ik vind dat ik véél insecten zie dit voorjaar… Misschien omdat er nog bijna geen vlinders zijn? En zouden de vogels hun eieren ook wat later uitbroeden?

  • wannes zegt:

   De aardbeien heb ik dit jaar voor het eerst sinds we het huis kochten in 2009 een klein beetje mest gegeven (aardbeienmeststof voor bio tuinen uit de Aveve). Andere jaren deed ik daar eigenlijk niets aan, behalve het onkruid er een beetje tussenuit halen en toch blijven die plantjes uiterst productief. Wat goed gaat, moet je vooral rustig laten doen, denk ik dan 😉

  • wannes zegt:

   ps: wat ook kan helpen is natuurlijk dat het Hageland de aardbeienstreek bij uitstek is, natuurlijk 😉

 4. jeroenvdabeele zegt:

  Een ecologische wijze om slakken te bestrijden is potjes tot 2cm van de rand gevuld met bier ingraven gelijk met de bodem.
  De slakken komen er massaal op af en kunnen hun laatste uren in zatte toestand doorbrengen.
  Goedkoop en effectief! Succes ermee!

  • wannes zegt:

   Inderdaad ook een goede manier, maar dan mag het niet regenen (of moet je de potjes overdekken). Maar ik zal het op bepaalde stukken eens uittesten!

  • supermasj zegt:

   Nope, de slakken verbranden doordat de alcohol hun beschermende slijmlaag wegvreet. Je lokt er ook slakken mee uit de buurt (de gist trekt slakken van vrij ver aan).

 5. Dat staat daar idd mooi te wezen, dat gaat een schone oogst worden!!! Deze voormiddag nog een uurtje als een halve gek onkruid zitten weghakken, alleen was dat uurtje niet genoeg om alles proper te krijgen pffff! Slakken zijn hier totaal gee probleem en dat hoop ik zo te houden!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s