Δ

Terwijl op de boerderij het onkruid groeit als nooit tevoren en de weide een recordhoogte van zo’n anderhalve meter bereikt, is nog eens tijd voor een tip van de dag.

Als we al eens op de boerderij geraken om te wieden, maaien en oogsten, kan ik steevast rekenen op stevige niesbuien en snotneuzen. Klein detail dat ik over het hoofd zag toen de beslissing viel om het maaien uit te stellen tot na 15 juni: ik heb hooikoorts. Allergisch aan grassen.

Maar soit: de tuinupdate volgt later, we gingen een tip van de dag mee geven. Eentje die het pollenleed kan verzachten.

Δ ofte Alt-J is de bandnaam, An Awesome Wave is hun debuut. Geen gemakkelijke plaat, maar wie de moeite doet om een aantal keer te luisteren, ontdekt laag na laag een verslavend mooi album.

Een overvloed aan stijlen worden gecombineerd en resulteren in een prachtig geheel. Een geheel dat samen met Put Your Back N 2 It van Perfume Genius op voorlopig eenzame hoogte strijdt om de nominatie van plaat van het jaar.

Het is amper te omschrijven hoe het resultaat klinkt. Een blend van Mumford & Sons (de samenzang) en Yeasayer (het eclectische), aangevuld met invloeden uit allerlei continenten. Een dosis pure pop, maar met voldoende haakjes om stevig te kunnen krassen. Bassen en electronica zorgen dankzij een minimale invulling voor een maximaal effect.

Een voorbeeldje? Taro, een song over de legendarische oorlogsfotograaf Robert Capa. De titel verwijst naar Gerda Taro, met wie hij het pseudoniem ‘Robert Capa’ verzon zodat ze allebei hun foto’s in de kranten konden krijgen. Toen dat uitlekte, ging hij alleen verder onder de naam Capa.

Vergis je niet in de toon van de song. Het nummer gaat over de dood van Capa, de laatste seconden voor hij op de landmijn stapt die hem het leven zal kosten.

Voor het nummer hieronder (Matilda) haalden ze inspiratie dan weer bij de film Léon, waar het hoofdpersonage Matilda redt.

Zo heeft elk nummer zijn verhaal. En als al die verhalen op zich staan en op een vreemde manier toch weer één geheel vormen, dan spreken we van een topplaat. Luister en oordeel vooral zelf. Hieronder kan je de plaat integraal en volledig legaal beluisteren!

Voor de liefhebbers: Alt-J speelt op de eerste dag van Pukkelpop z’n tot nu toe enige geplande optreden in België. Je kan me vinden links achteraan in de tent.

Advertenties

Over opdeboerderij.be

Popbeleid, e-cultuur en mediakunst bij Vlaams-Brabantse jeugddienst. Voorzitter Deelraad Kunsten Leuven. Programmeert www.crisisfestival.be en tuiniert en verbouwt opdeboerderij.be.
Dit bericht werd geplaatst in Muziek, tip van de dag en getagged met , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

4 reacties op Δ

  1. supermasj zegt:

    Klinkt absoluut OK. Goede tip waarvoor dank.

  2. onderdeappelboom zegt:

    Dank, altijd fijn om goede muziektips te krijgen. En je hebt een recensietalent 🙂

  3. Pingback: Waar waren we gebleven? | op de boerderij

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s