Zomer

de zomer zelfst.naamw. (m.)
Uitspraak: [ˈzomər]
Verbuigingen: zomer|s (meerv.)

jaargetijde na de lente

Alsook de jaargetijde waarin de agenda voller staat dan ooit. Festivals organiseren, er af en toe eentje bezoeken, onkruid dat groeit aan een tempo van 4 à 5 kruiwagens richting mesthoop per week, en gras. Veel gras.

Het ideetje om het gras te laten groeien tot na 15 juni om de biodiversiteit een kans te geven, moet ik voorlopig toch als één van de mindere van 2012 klasseren. De poging tot maaien moest al na enkele stroken gestaakt worden wegens een acute hooikoortsaanval. De weide ziet er dus niet al te fraai uit, maar de oplossing is nabij…

In de moestuin doen de bloemen het in elk geval goed. Het album mooi integreren in de site lukt niet zo goed, maar even klikken op de link lost dat op: http://www.flickr.com//photos/wa_ver/sets/72157630576020316/show/

De groentjes zitten redelijk goed op schema. Vorige week kookten we de eerste mosselen met verse selder en warmoesstengels, de eerste courgettes liggen klaar om soep te worden en kilo’s erwtjes en peultjes werden ingemaakt.

Ook de vroege aardappelen koken we nu al lekker in de schil. En dan bedoelen we ook echt: lekker. Alleen een beetje klein. We steken dat voor het gemak op de koude maand april en de natte voorbije weken.

De wortelgewassen staan mooi en onkruidvrij. De eerste bietjes, venkel en wortelen zullen we binnenkort kunnen klaarmaken.
wortelgewassen

Bij de vruchtgewassen staat de zoete- en pofmaïs halfweg de hoogte die ze tegen september moeten bereiken. De eerste tomaten hangen aan de planten en als het nu nog een klein beetje opdroogt en de zon begint te schijnen, kunnen we er binnen een goede week al de eerste van eten.

vruchtgewassen

Bij de bladgewassen werden vroege soorten verorberd en vervangen door late. De kolen kunnen we oogsten met wisselend succes. Enkele bloemkolen en de spitskolen konden we inmaken of vers in de pot gooien, maar de witte kool leek meer op kaas met gaten. Ook de broccoli zag er nooit echt smakelijk uit.

koolgewassen

We experimenteren dus met netten om ze te beschermen tegen de insecten die er zich te goed aan doen. Of hun nageslacht er op achterlaten. De maïs die je linksboven ziet staan dient als steun voor klimboontjes. Tot nu toe doet ze dat goed!

Vanuit een andere hoek ziet dat er zo uit:
kolen in hun tent

De erwtjes, die zijn op. Wat er in de plek komt, daar zijn we nog niet helemaal over uit. De lichtgroene struikjes in het midden van de foto is de asperge-erwt. We hebben ze nog niet proberen klaarmaken, maar rauw zijn ze in tegenstelling tot gewone erwtjes niet echt smakelijk.

erwtjes zijn op

Rechtsboven op de foto zie je nog een stuk van de wildernis waar de bessen tussen staan. Nog een kruiwagen of 6 onkruid en ook die plantjes zijn gered van de ondergang. Een stevige berg stro zal ons moeten helpen het onkruid daar in bedwang te houden. Gelukkig kunnen we onszelf tijdens het wieden belonen met verse rode, witte, blauwe en zwarte besjes, frambozen, knoesels en ander lekkers!

Over opdeboerderij.be

Popbeleid, e-cultuur en mediakunst bij Vlaams-Brabantse jeugddienst. Voorzitter Deelraad Kunsten Leuven. Programmeert www.crisisfestival.be en tuiniert en verbouwt opdeboerderij.be.
Dit bericht werd geplaatst in de boerderij, de tuin, op een ander en getagged met , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

7 reacties op Zomer

 1. supermasj zegt:

  Jij slaagt er dus toch in om buiten tomaten op te kweken? Heb je dan geen last van Phytophora, zeker aangezien er aardappels in de buurt geplant staan?

  • Vorig jaar lukte dat perfect, tot de Pukkelpopstorm -die ook in Binkom lelijk deed- er een einde aan maakte. Dit jaar hebben ze er wel last van, hoewel ik voornamelijk resistente aardappelen heb gezet. Maar zelfs die zijn niet bestand tegen zo’n vochtig en fris weer…

 2. Veel werk maar wat een beloning: lekkere groentjes en veel fruit!

 3. onderdeappelboom zegt:

  Mooie groentetuin; goed gewerkt!

 4. Hier al kweeniehoeveel rotte cougettes naar de compsthoop gedaan! Meer zon zou idd welkom zijn. De’r is op een of anders manier een wild konijn in mijnen groenselhof gesukkeld dat baarg me momenteel meer zorgen, grrrrr! J
  ullie gaan wel serieuw wat maïs moeten eten, wel leuk op de bbq, euh als ’t goe weer is!

 5. Hier al kweeniehoeveel rotte cougettes naar de compsthoop gedaan! Meer zon zou idd welkom zijn. De’r is op een of andere manier een wild konijn in mijnen groenselhof gesukkeld dat baart me momenteel meer zorgen, grrrrr!
  Jullie gaan wel serieus wat maïs moeten eten, wel leuk op de bbq, euh als ‘t goe weer is!

  • Inderdaad, maar er staat hier regelmatig een potje maïs op tafel, dus eens we doorhebben hoe we dat goed kunnen bewaren, zal het zeker van pas komen 🙂

   Die gele courgettes zijn zo productief dat we er gerust af en toe eentje dat rot kunnen weggooien. Als je er snel bij bent, valt dat wel mee. En konijnen, die hebben we tot nu toe alleen maar achteraan de weide gezien, maar ik kan me inbeelden dat die aan nog een hoger tempo dan de slakken schade kunnen aanrichten 🙂

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s