Equinox

’t Is een speciale maandag. Niet zo’n ‘woehoew, er gaan spannende dingen gebeuren vandaag’-dag, maar wel de laatste dag die langer duurt dan de nacht. In’t schoon wetenschappelijk heet dat Equinox (leerde ik vandaag via de facebookpagina ‘Ecotuinweetjes‘)

Sommige dieren zouden er wat van in de war geraken, zoals vogels die door de gelijke lengte in dag en nacht denken dat de lente begint en hun schoonste gezangen boven halen. Al geloof ik niet dat zij daar met dit snertweer in trappen.

Ik had vandaag het gevoel dat niet alleen de vogels, maar ook een heleboel mensen een beetje last hadden van die overgang. Is het u ook opgevallen?

Untitled

Hallo tuin!

Veranderingen dus… het ideale moment om u een bekentenis te doen.

De moestuin gaat een tijdje de koelkast in. Letterlijk, want de winter is daar, maar ook figuurlijk. Er zijn 1000 goede redenen om volop verder te doen in de moestuin, maar er is 1 goede reden voor de koelkast: tijd.

Al de tijd die in de moestuin kruipt, kan je niet investeren in verbouwen. En zo lang we niet verbouwen en kunnen verhuizen, profiteren we maar half van de opbrengst. Tot we verhuizen geen moestuin meer!

Patatjes

We oogsten natuurlijk wel wat klaar is voor de keuken. De patatjes bijvoorbeeld.

Alleen de Vitelotte en de laatst geplante Nicola zit nog in de grond, daar maken we komend weekend werk van.

De eerstelingen (links onder) zijn allemaal verorberd, Charlotte (midden onder) gaat er op dit moment aan. Volgen nog: de Nicola (linksboven), Désiree (rechtsboven) voor frietjes en Eden (rechts beneden).

Rups

Rups vindt het wortelloof wel ok!

De wortelen waren geen onverdeeld succes dit jaar. Alleen de witte groenkraagwortel gaf stevige penen, maar die hadden weinig smaak. De paarden vonden ze wel geweldig, want ze geurden heerlijk. De late soorten krijgen ook nog wat tijd, het loof daarvan ziet er alvast een pak beter uit.

Doen we dan helemaal niets meer in de moestuin? Jawel hoor. De ‘lege’ grond maken we winterklaar. Afhankelijk van de plek zaaien we er tweejarige akkerbloemen, winterrogge of incarnaatklaver en luzerne. Dat blijven we nog even doen tot alle resterende groenten verwerkt zijn.

En stiekem houdt de tuin ons altijd wel een beetje bezig: vorig weekend profiteerden we van het goede weer op zondag om -net zoals velen in tuinblogland- de Floriade te bezoeken. En de inspiratie die je daar haalt, die wil je toch geen twee jaar in de koelkast steken?

Foto’s? Hupsa! Hier de slideshow, want het lukt nog steeds niet om die mooi in WordPress te integreren…

Snel verbouwen dus!

Advertenties

Over opdeboerderij.be

Popbeleid, e-cultuur en mediakunst bij Vlaams-Brabantse jeugddienst. Voorzitter Deelraad Kunsten Leuven. Programmeert www.crisisfestival.be en tuiniert en verbouwt opdeboerderij.be.
Dit bericht werd geplaatst in de tuin, op een ander en getagged met , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

6 reacties op Equinox

 1. supermasj zegt:

  Dan zou ik zeggen, succes met de verbouwingen. Moet je nog twee jaar verbouwen alvorens in de woning in te kunnen trekken?
  En dat de mensen vandaag last hadden met die overgang, had misschien meer te maken met de verandering van het weer…

 2. de Oontand zegt:

  Dat is dus wat ik voelde – Equinox, een term die ik niet kende, bedankt. Ik ben ook zo’n vogeltje dat in de war geraakt, denk ik. Succes met de verbouwing (ik ben een lotgenoot).

 3. Pingback: Frambozen | op de boerderij

 4. Wij hebben hetzelfde probleem. Hoe graag ik ook de tuin onder handen zou willen nemen, de verbouwingen krijgen voorrang. Ik had nochtans gehoopt om elk jaar een klein stuk van de tuin te kunnen aanleggen. Maar we hebben nu al tijd tekort om alles wat er nu staat aan kleinfruit en fruitbomen eens deftig te snoeien. Goeie moed nog!

 5. Pingback: Multifunctionele wilg. | op de boerderij

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s