Appelmuffins met een k

Zondag 28 oktober 2012. Met een extra uurtje slaap achter de kiezen, een koude winterzon die de wereld probeerde te verwarmen na een week vol regen en drop en de avond die zich al vroeg aankondigt, is er niks leuker dan het huis te verwarmen met de geur van een heerlijk baksel (of de heerlijke geur van een baksel). Dat het iets met appels zou worden, was al snel duidelijk. De massale levering appels door collega-bakker Jacqueline, (schoon)vake Jos en Meter Tractor smeekt om verwerkt te worden. Een zoektocht in mijn (nu al) indrukwekkende bakboekenwereld leverde al snel een winner op. Ik haalde inspiratie uit “Muffins en Cakejes uit de flexvorm” van Creatief Culinair.

Appelcollage

                     Kruidige Appel-Muffins

Volgens het recept zijn de ingrediënten goed voor 12 standaardmuffins; uit mijn oven kwamen maar liefst 28 (kleinere) muffins tevoorschijn. Misschien had ik de cups wat meer mogen vullen? Even goed, want kleine(re) gebakjes geven je overschot van gelijk om er met recht en rede (minstens) 2 te nemen!

Wat heb je nodig?
300g bloem – 250g suiker – 1 zakje bakpoeder – 4 el plantaardige olie – 60g gesmolten en afgekoelde boter – 2 eitjes – 1,8 dl melk – 1 grote appel, geschild en in kleine stukjes gesneden – 60 g gehakte walnoten – 1 tl gemalen kaneel – 1/4 tl gemalen kardemom – 1/4 tl gemalen (of gevijzelde) kruidnagel – esdoornsiroop (a.k.a. ahornsiroop)

Ready? Set. Bake!
Verwarm de (traditionele) oven voor op 180°C. Neem een cupcakeblik en vul het met cupcakevormpjes. Je hoeft de vorm niet in te vetten.

Zeef de bloem met het bakpoeder in een grote kom. Voeg er de suiker, kaneel, kardemom en kruidnagel (dit zijn dus de k’s) aan toe. Klop in een andere kom de olie, boter, eieren en melk door elkaar. Voeg dit mengsel bij de droge ingrediënten en roer losjes door elkaar. Roer het beslag niet te lang zodat het licht klonterig blijft. Voeg de stukjes appel en de gehakte walnoten toe en zorg dat alles goed gemengd is. Vul elk muffinvormpje voor driekwart -dit kan door middel van wat handigheid en twee lepels, een spuitzak of een ijsschep (bedankt voor de tip, collega-bakker Anke!).

Bak de muffins 20 tot 30 minuten in de oven. De muffins zijn klaar als ze er mooi goudgeel uit zien en wanneer er geen deeg blijft hangen aan je prikker (bijvoorbeeld satépen of tandenstoker) waarmee je de muffins in het midden doorprikt . Haal het cupcakeblik uit de oven en prik meteen enkele gaatjes in de bovenkant van de muffins. Laat de muffins enkele minuten in de bakvorm rusten. Zet ze daarna op een rooster om af te koelen en kwast ze royaal in met esdoornsiroop.

Bij deze werd alvast 1 appel verwerkt. Dan kan nu de zoektocht naar recepten voor de overige kilo’s beginnen!

Muffins met een K

Advertenties

Over tenslotte

Groen * Zoet * Nieuwsgierig
Dit bericht werd geplaatst in Recepten en getagged met , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

7 reacties op Appelmuffins met een k

  1. Jos zegt:

    Die bakken waren voor de paarden ?;-)

  2. Elisabeth zegt:

    oh dat klinkt heerlijk 🙂

  3. supermasj zegt:

    Je kan die appels ook laten persen tot heerlijk vers biologisch appelsap, en dit voor een prikje. Wordt verpakt in tetrabrik, blijft dan meerdere maanden bruikbaar…

  4. Riet zegt:

    En lekker dat die waren!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s