Appeltaart met een k

Tijd voor appelbaksel nummer 2. En wat voor 1!

Ik haalde de mosterd uit “het superdikke taartenboek” (koken & genieten special 2011). Met deze taart ben je – naast het bereiden van de custard – ongeveer een uurtje zoet.

                          Appelkruimeltaart

IMG_0363

Wat heb je nodig voor een taart van ongeveer 26 cm diameter en 4 cm hoogte:
350 g bloem – 1 tl bakpoeder – 250 g suiker – 2 zakjes vanillesuiker – een snuifje zout –
100 g koude boter en 75 g zachte boter – 4 eieren – 4 el gehakte amandelen –
1 tl kaneel – 200 ml crème fraîche – 20 g (dit zijn 2 el) custard – 800 g appels (dat zijn ongeveer 4 dikke(re) appels) – 2 à 3 el citroensap (of 1 halve citroen) – boter en bloem voor de bakvorm –2 el paneermeel – bloemsuiker om de taart te bestuiven

Aan de slag!
We starten met het deeg van de taart omdat dit nog even moet rusten.

Zandtaartdeeg
200 g bloem – 1 tl bakpoeder – 75 g suiker – 1 zakje vanillesuiker – een snuifje zout – 
100 g koude boter (in stukjes) – 1 ei

Kneed de ingrediënten (met je handen) tot een glad zanddeeg. Rol het deeg tot een bolletje en draai het in vershoudfolie. Zet het deeg ongeveer 30′ in de koelkast.

Daarna kunnen we de vulling en de topping (met de k van kruimels) van de appeltaart maken.

Vulling
200 ml crème fraîche – 3 eieren – 100 g suiker – 1 zakje vanillesuiker –
20 g (dit zijn 2 el) custard – 800 g (of 4) appels

Roer de crème fraîche, de eieren, de suikers en de custard met een klopper door elkaar. Schil de appels en snij ze in blokjes van ongeveer 2 cm. Besprenkel ze met het citroensap.

Kruimels
150 g bloem – 2 el gehakte amandelen – 1 tl kaneel – 75 g zachte boter (in stukjes) –
75 g suiker

Kneed de ingrediënten (met je handen) tot kruimels.

Vet een springvorm (26 cm doorsnede, 4 cm hoogte) in en bestuif hem met wat bloem. Rol het zanddeeg in een cirkel van (minstens) 30 cm diameter uit op wat bloem (het helpt ook om je deegrol met wat bloem te bestuiven). Bekleed de vorm met het deeg en prik er met een vork enkele gaatjes in. Strooi het paneermeel op de bodem van de vorm. Laat de appels even uitlekken en verdeel ze over de taart. Schenk er de vulling over heen. Verdeel de kruimels over de taart en bestrooi de taart met 2 el gehakte amandelen.

Bak de taart ongeveer 55′ in een traditionele oven op 175°C. Laat hem nadien 5 à 10′ rusten in de oven. Haal de taart uit de oven en laat hem (best in de vorm) afkoelen op een rooster. Als de taart helemaal is afgekoeld, kan je hem uit de vorm halen en bestrooien met wat bloemsuiker.

IMG_0372

Advertenties

Over tenslotte

Groen * Zoet * Nieuwsgierig
Dit bericht werd geplaatst in Recepten en getagged met , , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

7 reacties op Appeltaart met een k

  1. Jos zegt:

    ik heb ze mogen proeven en ze is geweldig lekker!

  2. Riet zegt:

    Oh noodlot: waarom staat die op jouw keukentafel en niet op de mijne? Ziet er overheerlijk uit.

    • Riet zegt:

      Oh, en dat custardding, kan je dan ook kant-en-klaar kopen of ben je altijd aangewezen op een roersessie?

      • tenslotte zegt:

        Blijkbaar zijn er ook custard-poedertjes te koop (poedervorm op basis van maïszetmeel). Oproeren met melk en klaar is kees. Roeren blijkt bij deze dus wel degelijk onlosmakelijk verbonden te zijn met het maken van custard 😉

  3. supermasj zegt:

    Ziet er best goed uit. Waar kan ik die bestellen ?:-p

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s