Pompoenfestival: Pompoencake

“Pompoen!”, dacht ik deze week. En ik ging aan de slag. Met te veel ideeën en jammer genoeg niet te veel tijd. Ik dacht, raadpleegde, dacht nog eens, en nog eens. Ik roerde, proefde, grommelde, varieerde, proefde nog eens (en nog eens) en glimlachte. En met trots stel ik een selectie van fijne pompoenbaksels voor.

In bijna alle recepten met pompoen wordt gesproken over pompoenkruiden of pumpkin spice (met “allspice” en van die monsters). Pompoenkruiden is veelal een allegaartje van 3 tl kaneel, 2 tl gember en 2 tl nootmuskaat (dit is gemalen muskaatnoot). Ga je voor the real thing, dan voeg je er ook 1,5 tl gemalen kruidnagel en 1,5 tl gemalen piment (dit laatste is de beruchte allspice) toe. De eerste drie kruiden vind je in nagenoeg elke supermarkt. Kruidnagel en piment in gemalen vorm vond ik, na een lange zoektocht ‘in het echt’, hier. Jammer genoeg viel de verzendtijd net buiten het pompoenfestival. Pompoenbrouwsels met piment hebben jullie dus nog te goed!
Baking soda of bicarbonaat is ook een ingrediënt dat niet mag ontbreken. In combinatie met zurige ingrediënten (zoals yoghurt, chocolade en honing) zorgt dit in een oven (lees: bij hoge(re) temperaturen) voor een goede rijs en dus luchtigheid van het gebak. Onthoudenswaardig!

Op de mainstage van dit pompoenfestival vandaag: pompoencake. Later deze week komen nog pompoenkoekjes en pompoenmuffins aan bod. De line-up geeft niet alleen mijn persoonlijke smaak van de baksels maar ook de moeilijkheidsgraad van de bereiding ervan weer. De bereiding van de (lekkere) cake is met andere woorden relatief eenvoudig. De (om-je-vingers-en-duimen-van-af-te-likken) koekjes vragen al net iets meer. Het deeg moet bijvoorbeeld een nachtje in de koelkast en dat is iets waar je best al vooraf aan dacht. De (overoveroverheerlijke) muffins vragen op hun beurt echt wel wat voorbereiding, tijd en fingerspitzengefühl. Maar de drie pompoenbaksels zijn om van te smullen!

Pompoencake met noten

Ik ging hiervoor eens neuzen bij Photo-Copy en gaf er een eigen smaak aan. Zo liet ik de rozijnen een nacht weken in Rum en voegde ik allerhande noten aan het deeg toe. Persoonlijk vind ik de versie met hazelnoten het lekkerst, maar op de boerderij (en in haar ruime omgeving) zijn de meningen licht verdeeld. De hazelnoten kunnen ook vervangen worden door amandelen of walnoten en misschien zelfs door een mengeling van allerlei nootjes (laten jullie het me weten?).

De bereiding van de cake duurt op-en-al 45′ tot een uurtje.

Wat heb je nodig?
Voor de cake
300 g zelfrijzende bloem – 150 g rietsuiker – 150 g blonde cassonade suiker (dit is de alom gekende kinnekessuiker – 500 g pompoenpuree – 2 el sap van een sinaasappel –              rasp van een (bio) sinaasappel – 4 eitjes (los geklopt) – 200 g gesmolten en afgekoelde boter – 175 g rozijnen (een nacht geweekt in Rum) -100 g witte, geroosterde, gebroken hazelnoten (of gebroken amandelen of walnoten) – een snuifje zout – 2 tl bicarbonaat (of baking soda) – 2,5 tl pompoenkruiden (1 tl kaneel, 3/4 tl gemberpoeder, 1/4 tl nootmuskaat en 1/2 tl gemalen kruidnagel)

Voor de frosting
200 g Philadelphia – 75 g platte kaas – 3 à 4 el bloemsuiker – 3 à 4 el ahornsiroop
(de hoeveelheid zoetstoffen kun je naar eigen smaak variëren)

Aan de bak!
Meng de gezeefde bloem, de (gezeefde) suikers, de kruiden, het zout en het bicarbonaat in een kom. Zorg dat het mengsel geen klonters bevat (daarom heb ik de suiker ook gezeefd). Meng in een andere kom de los geklopte eitjes met de afgekoelde boter, het sinaasappelsap, de sinaasrasp, de geweekte rozijnen en de noten. Doe de ‘natte’ ingrediënten bij de ‘droge’ en meng grondig. Meng vervolgens de pompoenpuree onder de massa.

Vet een bakblik voor (bijvoorbeeld) brownies in en bestrooi het met wat bloem. Stort het deeg in de schaal en strijk het deeg mooi glad.

Bak de cake ongeveer 30′ op 175°C in een traditionele oven. Laat de cake eerst 5′ afkoelen in het blik, voor je hem op een rooster helemaal laat afkoelen.

De liefhebbers kunnen de afgekoelde pompoencake bestrijken met wat frosting. Hiervoor meng je de Philadelphia met de platte kaas en de bloemsuiker. Proef en voeg (lepel per lepel) de ahornsiroop toe volgens je eigen smaak.

Advertenties

Over tenslotte

Groen * Zoet * Nieuwsgierig
Dit bericht werd geplaatst in Recepten en getagged met , , , , , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

7 reacties op Pompoenfestival: Pompoencake

  1. Mmmmmmmmmm gaan we ook eens proberen!

  2. Ga ik ook eens proberen maar dan zonder rozijnen. Die lust ik niet 🙂

  3. Pingback: Pompoenfestival: Pompoenkoekjes | op de boerderij

  4. Erick & Marijke zegt:

    Ideaal recept voor op ons Kaapverdische eiland Brava, aangezien alle ingrediënten daar voorhanden zijn. Spannend! De amandelen regenen op dit moment in grote hoeveelheden van de boom, dus je snapt wel welke noten we gaan gebruiken!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s