Pompoenfestival: Pompoenmuffins

Hoofdact van vandaag is er eentje om u tegen te zeggen: Pompoenmuffins!

Toegegeven: het originele recept is een monster. Ik heb lang getwijfeld of ik de uitdaging zou aangaan. Nu ben ik blij dat ik het heb aangedurfd. Het is een hele klus, die muffins, maar het resultaat is echt heerlijk!

Het bereiden van het deeg duurt zo’n 45′. Het bakken van de muffins neemt in totaal een uurtje in beslag. Los van de rusttijd van het deeg, ben je dus zeker zo’n 2 uur in de weer.

Pompoenmuffins met een kaneelkrul

Wat heb je nodig voor 12 muffins?

Voor het deeg
330 g bloem – 1 el suiker – 18 à 24 g verse gist (of 6 à 8 g droge gist) – 3/4 tl zout –            96 g boter – 240 g zure room – 3 el of 45 ml ijswater – 1 eidooier –                                            60 ml sap van een sinaasappel (dit is sap van ongeveer één sinaasappel)

Voor de vulling
100 g kristalsuiker – 120 g licht bruine cassonade suiker (kinnekessuiker dus) –              zeste van een halve (bio) sinaasappel (gehakt) – 2 tl kaneel – 1 tl vanille-extract –                 100 g pompoenpuree – 150 g gehakte pecannoten

Voor de frosting
100 g bloemsuiker – 200 g platte kaas

Bakken!
Eerst wordt het deeg gemaakt.

Zeef de bloem en meng deze kort -in een kom, met de handen- met de suiker, het zout en de boter in kleine blokjes. Als je droge gist gebruikt, voeg je deze aan het mengel toe. Let op dat de gist niet in contact komt met het zout (voeg het zout daarom pas later toe). Voeg de zure room, het sinaasappelsap, de eierdooier en het water (waarin je eventueel de verse gist hebt opgelost) toe. Kneed het mengsel kort op een met bloem bestrooid oppervlak. Rol het deeg enkele keren uit met een deegrol (die je best ook met wat bloem bepoedert) en kneed hem tot een balletje. Rol de deegbal in plasticfolie en laat hem 15 tot 20′ in de diepvries rusten.

Vul een muffinbakblik met muffinvormpjes.

Het rusten van het deeg geeft wat tijd om de vulling te maken.

Meng de suikers met de zeste, de kaneel, de pecannoten en het vanille-extract in een kom. Voeg de pompoenvulling na het mengen toe. Haal het deeg uit de diepvries en rol het uit op een bebloemd oppervlak tot een rechthoek van ongeveer 50 cm x 30 cm. Verdeel de vulling over de rechthoek en laat daarbij (rondomrond) een rand van ongeveer 1,5 cm vrij. Rol de rechthoek tot een cilinder. Let erop dat je goed strak (maar ook weer niet te strak) oprolt. De strook van 1,5 cm die je niet bedekte met vulling, kan je insmeren met wat eiwit (wat je nog over hebt van het eitje waarvan je enkel de dooier gebruikte). Dit helpt om je cilinder ‘dicht te lijmen’. Snij ongeveer 1,5 cm van de twee uiteinden van de cilinder af en verdeel de cilinder in 12 gelijke stukken. Leg in elk muffinvormpje een rolletje (plat, met de gesneden kant naar boven gericht, dus niet rechtop). Bedek het bakblik losjes met plasticfolie en zet dit 4 tot 24 uur in de koelkast.

Verwarm de traditionele oven tot ongeveer 95°C. Haal het bakblik uit de koelkast, verwijder de plasticfolie en zet het bakblik in het midden van de oven.  Als de oven 95°C heeft bereikt, mag de oven uit en zet je het bakblik in het midden van de oven. Na 20 à 30′ zijn de muffinrolletjes ongeveer verdubbeld qua grootte. Haal ze uit de oven en verwarm de oven tot 200°C. Bak de vormpjes ongeveer 5′ op 200°C en verlaag dan de temperatuur van de oven tot 175°C (het helpt om de oven een klein beetje open te zetten -door er bijvoorbeeld een houten lepel tussen te steken- zodat ie sneller afkoelt en de muffins niet verbranden). Bak de muffins ongeveer 40′ tot ze mooi goudbruin kleuren. Laat de muffins 5′ in het bakblik afkoelen alvorens je ze verder laat afkoelen op een rooster.

De muffins zijn het lekkerst warm en met frosting. Meng hiervoor wat bloemsuiker beetje bij beetje onder de platte kaas (voeg wat meer suiker toe volgens je eigen smaak). Maar ook koud zijn de muffins best te pruimen. En dat mag ook wel, na deze queeste Maar dan moet je ze wel de dag zelf nog verorberen. De dag erna zijn ze jammer genoeg wat droog en ‘ouwbakken’.

IMG_0011

Advertenties

Over tenslotte

Groen * Zoet * Nieuwsgierig
Dit bericht werd geplaatst in Recepten en getagged met , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Een reactie op Pompoenfestival: Pompoenmuffins

  1. Pingback: Pompoenfestival: Pompoencake | op de boerderij

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s