(chocolade)kruidnoten(ijs)

Op dagen als deze waarop veel brieven worden geschreven, allerhande stoomboten worden gesignaleerd en iedereen extra benieuwd is als er op de deur wordt geklopt, is het tijd voor een échte seizoenslekkernij…

Kruidnoten
Supermakkelijk, supersnel en superlekker!

Untitled

Een boodschap van algemeen nut
Kruidnoten zijn zeker niet te verwarren met pepernoten. Kruidnoten zijn klein en knapperig en behoren tot de familie van de speculaasachtigen. Pepernoten zijn daarentegen heel wat groter en taaier en zullen vooral in smaak vallen bij liefhebbers van anijs. Wie weet volgt het probeersel van pepernoten ooit nog wel eens…

Tijd om te bakken!

Bij Laura’s Bakery vond ik een makkelijk recept voor pepernoten (wat achteraf gezien dus kruidnoten bleken te zijn).
Na ongeveer een uurtje zijn de kruidnoten klaar om van te smullen!

Wat heb je nodig voor zo’n 150 kruidnootjes (of 570 g deeg)?
250 g zelfrijzende bloem – 125 g donkere kandijsuiker – 4 tl (of 4 g) speculaaskruiden –   een snuifje zout – 100 g koude boter – 6 el (of 90 ml) melk

En dan?
Meng de bloem, de suiker, de speculaaskruiden en het zout door elkaar.
Voeg de boter en de melk toe en kneed dit met de hand tot een stevige bal deeg.
Draai uit het deeg kleine balletjes (ongeveer de grootte van een knikker).
Leg de balletjes (die je niet hoeft plat te drukken) op een ingevette bakplaat (bakpapier of een siliconenmatje kunnen natuurlijk ook) en bak ze zo’n 20 à 25′ in een traditionele oven op 175°C.
Laat ze afkoelen op een rooster.

Wie wil kan de kruidnoten coaten met witte, bruine of zwarte chocolade.
Bedankt voor de gouden tip, Marc!

Hoe doe je dit?
Smelt wat chocolade au bain-marie en dompel de nootjes één voor één onder. De nootjes raken de overtollige chocolade kwijt door zacht met de steel van de (pralineer)vork op de rand van de schaal te tikken. Laat de nootjes drogen op een rooster.

Voor wie dit nog niet genoeg lekkernij is, kan (een deel van) de noten verwerken tot kruidnotenijs. Zonder ijsmachine zelfs! Het recept vond ik hier.

Wat heb je nodig voor 2,5 liter kruidnotenijs?
600 ml slagroom – 200 g kruidnoten – 4 el speculaaskruiden – 3 el donkere kandijsuiker –  6 el kristalsuiker – 4 eieren

Hoe?
Klop de slagroom met de kristalsuiker op.
Klop in een kom de eieren luchtig en voeg de donkere suiker toe. Roer dit mengsel nog even goed door.
Voeg de speculaaskruiden bij het eimengsel en meng de opgeklopte slagroom hier onder.
Hak de kruidnoten fijn en roer ze onder het mengsel.
Giet alles in een doos en zet dit minstens 4u in de diepvries.

Serveer het ijs met enkele kruidnoten en/of wat gehakte kruidnoten.
Njammie!

Advertenties

Over tenslotte

Groen * Zoet * Nieuwsgierig
Dit bericht werd geplaatst in Recepten en getagged met , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Een reactie op (chocolade)kruidnoten(ijs)

  1. supermasj zegt:

    Ik dacht al dat ik een kruidnotelaar zou kunnen planten. Maar dit lijkt me nog eenvoudiger. Gaan we zeker eens proberen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s