Multifunctionele wilg.

December was de natste decembermaand ooit. Op zich niet zo problematisch, maar al dat water moet uiteraard ook ergens naartoe.

Untitled

de kleine beek

Achteraan onze wei bevindt zich een kleine beek. Een ‘niet geklasseerde waterloop‘ volgens het plan van de landmeter dat we bij de aankoop van het huis meekregen. Al staat er op datzelfde plan ook wel nog ‘Eksterbeemdenbeek‘ vermeld. Dat is op zijn beurt dan weer een aanloop richting De Velpe, een iets bekendere waterloop in het Hageland. Uiteindelijk belandt dat allemaal via de Demer in de Schelde. Wij kunnen dus vanuit onzen hof rechtstreeks naar Antwerpen varen.

Maar goed, dat wou ik niet vertellen. Doordat december zo nat was, was het niet koud. En vochtige, positieve temperaturen in de wintermaanden lenen zich uitstekend voor het betere snoei- en plantwerk. Akkoord, té nat is ook niet ideaal om te planten (de grond slaat al snel dicht), maar er zal altijd wel iets niet ideaal zijn.

In november al ging ik op jacht naar stevige wilgentakken. Gewapend met bijl en handzaag (uiteraard weigert net dan de kettingzaag dienst) trok ik naar een weide vol knotwilgen die dringend hun takken kwijt moesten. Enkelen begonnen zelfs al te scheuren. Na een middagje labeur kon ik richting boerderij met een koffer vol wilg.

Knotwilgje kap

Tussen Kerst en nieuwjaar was er een half dagje te vullen en dat mocht eindelijk nog wel eens buiten zijn (het niet-meer-in-de-tuin-werken-plan was tot hiertoe goed gerespecteerd.) Kleine snoeiwerken werden gedaan en de wilgen gingen in de grond.

Untitled

8 stuks, mooi langs de Eksterbeemdenbeek. Want daar voelen ze zich thuis en vervullen ze een heleboel nuttige functies. Als toekomstig windscherm, bijvoorbeeld. Maar ook als thuis voor een heleboel kleine en grotere dieren die erin nesten en op termijn om wat brandhout van te halen. Of als weidepaal, wanneer we het achterste deel van de weide nog extra willen afspannen.

Erosie

Boven: hoog water aan het brugje
Onder: 2 x erosie

Maar nog belangrijker: als erosiebestrijder. Want door al die regen in december stond het water in ons beekje redelijk hoog.

Als brave beekbezitter kruip ik een tweetal keer per jaar de beek in om die zo veel mogelijk vrij te houden. (Niet te schatten wat je op die korte afstand beek allemaal vindt aan vuiligheid, maar dit geheel terzijde)

De boerende buren hebben uiteraard net iets minder tijd voor dergelijke opkuisacties, maar een natte maand in combinatie met hun -ook weer begrijpelijke- drang om het veld zo groot mogelijk te houden, zorgde er wel voor dat stukken van hun vruchtbare grond nu van sightseeing aan het doen zijn in Antwerpen.

Alleen maar voordelen dus.

En het leukste indirecte voordeel: we deden weer van biodiversiteit! Hoogstambomen, knotwilgen, weidepalen, wilde hoek: Check!

Advertenties

Over opdeboerderij.be

Popbeleid, e-cultuur en mediakunst bij Vlaams-Brabantse jeugddienst. Voorzitter Deelraad Kunsten Leuven. Programmeert www.crisisfestival.be en tuiniert en verbouwt opdeboerderij.be.
Dit bericht werd geplaatst in boomgaard, de boerderij, de tuin en getagged met , , , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

10 reacties op Multifunctionele wilg.

 1. supermasj zegt:

  Een rij knotwilgen langs een beek, veel mooier kan het vlaamse landschap niet worden.
  Er staat daar volgens mij een fonkelnieuwe tractor. Boerenerfeigendom?

 2. onderdeappelboom zegt:

  Naar Antwerpen varen, waarom zou je dat nu willen doen? 🙂 Mooie beek, mooi werk! En ik vind dat zo’n mooi beeld, boeren die hun grachten open houden. Jammer dat je het nog zo weinig ziet.

 3. Mijn wilgentakken waren heel wat dunner, dan deze. Dat gaat dus snel vooruit gaan als ze aanslaan! En zo weeral een werkje erbij, om de zoveel jaren knotten 😉

 4. tantehilde zegt:

  knotwilgen zijn de coolste bomen ooit. Die groeien en groeien en doen het overal goed, maar vooral langs een beek. De onze zijn zelfs op 10jarige leeftijd ooit ‘verplant’ en doen het nu nog steeds uitstekend!

 5. Pingback: Wilgen, compost en confituur | op de boerderij

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s