Potzgrondz

“Als de basis maar goed zit. En de basis van alles is potgrond.” Een zinnetje uit ‘Alles Moet Weg’ van Tom Lanoye dat om één of andere reden is blijven hangen. Ik heb zo’n vaag vermoeden dat dit geniale stukje televisie daar ook wel iets mee te maken heeft:

In mijn herinnering was de quote dus wat vervormd, maar ’t was wel een quote met een stevige grond (hebdem, hebdem?) van waarheid.

Met een goeie basis komt alles goed. Zowel in de bloemenwinkel als in de tuin. Onze boerderij is omgeven door stevige, Brabantse, leemgrond. Da’s een voedselrijke grond die heel wat mogelijkheden biedt, maar ook een grond waar behoorlijk wat werk aan is.

We kunnen de vorige eigenaar er niet van verdenken heel hard te hebben gewerkt aan de bodemstructuur. Beenhard was de moestuingrond de voorbije twee jaar in periodes van droogte. Loodzwaar en plakkerig als het had geregend. Voor sommige groenten kon dat niet zo’n kwaad, maar een heleboel andere gedijen in zo’n zware grond niet echt goed. Bovendien verdicht je de grond elke keer je erover loopt.

Hoe doe je dat dan, de bodem verbeteren? Je kan bodemverbeteraar gaan halen in een tuincentrum, maar dat kost je handen vol geld, zeker wanneer je een aanzienlijke oppervlakte te verbeteren hebt. Dan is de composthoop een goedkopere oplossing! (Uiteindelijk is de bodemverbeteraar uit de winkel niet veel meer dan duur verpakte compost)

Onze composthoop is voorlopig nog te beperkt in verhouding tot de moestuin. Dus bracht Ecowerf hulp. Daar kan je langsgaan met je aanhangwagen en voor een klein prijsje een massa verse Vlaco-gekeurde compost kopen.

IMG_1307

IMG_1337 Een ideaal werkje op een op een vrije dag wanneer de lente er stilaan zit aan te komen. De hoopjes werden uitgespreid, zodat het hele stuk bedekt was met een laagje compost van ongeveer 1 centimeter dik. Dat had best nog wat dikker gemogen, zeker gezien de bodemstructuur bij ons, maar dan had ik nog wat extra halve dagen nodig gehad 🙂

Toen het weer een paar weken geleden van koud met sneeuw en regen overging in fris weer met een droge, schrale wind, was het moment aangebroken om de compost in te werken. De grond was voldoende opgedroogd, waardoor het werk met de tractor de grond minder/niet zou verdichten.

IMG_1505

Het verschil is meteen duidelijk: aan de linkerkant is compost ingewerkt, rechts niet. De grond ziet er al een heel pak donkerder en vruchtbaarder uit. Donker en vruchtbaar: net zoals potgrond 😉

Ook met een groenbemester kan je aan je bodemstructuur werken, maar dat gaat wat trager. Voor het rechterstuk koos ik die optie. Vorig najaar zaaide ik er na de aardappeloogst winterrogge in. Die is nu ingewerkt en kan zachtjes vergaan tot humus. Dat mag wat trager gaan, want voor komend tuinseizoen heb ik toch geen moestuinplannen in dat stukje.

Wel andere plannen uiteraard, maar da’s voor een volgend bericht…

Advertenties

Over opdeboerderij.be

Popbeleid, e-cultuur en mediakunst bij Vlaams-Brabantse jeugddienst. Voorzitter Deelraad Kunsten Leuven. Programmeert www.crisisfestival.be en tuiniert en verbouwt opdeboerderij.be.
Dit bericht werd geplaatst in de tuin en getagged met , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

8 reacties op Potzgrondz

  1. De grond is hier inderdaad soms een hele opgave. Maar jullie zijn goed bezig. Wij gaan vandaag ook in ‘den hof’ werken.

  2. Zie ik daar nu een boerderij te koop staan, tegenover dat van jullie 😉

  3. De Fruitberg zegt:

    Ecowerf, daar moet ik binnenkort ook nog eens langsrijden voor wat compost. En die grond links ziet er beter uit.

  4. Vlaco-compost heeft ons al heel vaak dienst bewezen. Echt super! Und ihre grundlichkeit (hebtdem, hebtdem ? 🙂 ist wünderbar!

  5. Pingback: De moestuin anno 2013: Plan A (1) | op de boerderij

  6. Pingback: De Moestuin anno 2013: Plan A (2) | op de boerderij

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s