De smaak van Anna (Pavlova)

Onlangs was het feest. Tijd om (eindelijk!) nog eens in m’n bakschort te schieten.

Ik had geen zin in rijstpap, tiramisu of chocomousse iets nieuws. Ik zocht en ik vond: chocoladepavlova met rood fruit. De taart ziet er niet alleen spectaculair uit, ze is ook echt superlekker. Een toppertje dus!

Untitled

de pavlova in het midden tussen de andere dessertjes van het dessertbuffet

Een weetje: blijkbaar was dit de lievelingstaart van de gelijknamige prima ballerina.
Goede smaak had ze wel!

Het recept vond ik in het boek ‘a piece of cake’ van deze fantastische dame. Een fantastisch bakboek dat al heel lang op mijn verlanglijstje staat (zou hij de hint begrepen hebben?).

Pavlova is niet moeilijk, je moet alleen veel tijd hebben/vinden/maken. De taart bestaat uit 3 elementen: meringue, een slagroommengsel en (vers) fruit (samen vormen ze de topping van de taart). Jammer genoeg is het seizoen van het vers fruit uit eigen tuin nog niet aangebroken, maar gelukkig deden de rode vruchten in diepvriesvariant ook hun best. Je kan in de winter ook (verse) dadels en mandarijntjes gebruiken, al dan niet bestrooid met pistachenootjes.

Let op dat je de topping (het slagroommengsel en het fruit) pas net voor het serveren op de meringue aanbrengt. Anders wordt de meringue wat klef.

Wat heb je nodig voor een taart waar zeker 12 mensen zoet mee zijn?

Voor de chocolademeringue
7 eiwitten – 500g kristalsuiker – sap van 1 citroen – 2 el cacaopoeder –                               50g amandelpoeder

Voor de topping
400g Griekse yoghurt – 400ml slagroom – 3 el poedersuiker –                                           500g (vers) fruit volgens seizoen of eigen smaak

Zijn de kids het huis uit? Heb je de keuken ingepalmd?

Aan de slag met de chocolademeringue!

  1. Klop met een klopper de eiwitten los met de suiker en het citroensap in een vetvrije* kom.
  2. Doe het los geklopte mengsel in een kom en klop het mengsel verder au bain marie tot het een temperatuur van 60 à 65°C bereikt. Je zal zien dat de suikerkristallen verdwijnen en dat het eiwit wat steviger wordt. 
  3. Neem de kom van het vuur en klop het geheel verder stijf met de keukenrobot. Geen paniek, het is normaal dat dit heel erg lang duurt. Het eiwit is zo stijf als het zou moeten zijn als je tijdens het roeren ‘linten’ met een lepel kan maken. 
  4. Spatel er voorzichtig het cacaopoeder en het amandelpoeder door. 
  5. Neem een bakplaat bedekt met bakpapier. Schep het eiwit er op in een rondje van ongeveer 25 cm diameter. Strijk het eiwit wat gelijk met een (palet)mes. 
  6. Laat de meringue zeker anderhalf uur in de oven bakken op 120°C. Het eiwit mag vanbinnen nog een beetje taai zijn.

Tijd voor de topping!

Klop de slagroom stijf en meng er de yoghurt en poedersuiker doorheen. Verdeel het mengsel over de meringue.

Verdeel het fruit over de taart en serveer onmiddellijk.

SMAKELIJK!!

*Tip: doe een kleine hoeveelheid azijn op een velletje keukenrol en ga hier vooraf even mee door de mengkom. Hierdoor worden de overtollige vetten verwijderd en zullen de eiwitten makkelijker stijf te kloppen zijn.

Advertenties

Over tenslotte

Groen * Zoet * Nieuwsgierig
Dit bericht werd geplaatst in Recepten en getagged met , , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

10 reacties op De smaak van Anna (Pavlova)

  1. De Fruitberg zegt:

    Kan niet slecht zijn, maar is wel érg veel werk. Misschien een idee voor deze zomer, als ik wat vers fruit heb uit de tuin…

  2. Lotte, bedankt voor het recept. Dat wordt hier zeker ook eens getest. De versie van Nigella heb ik al een paar keer geprobeerd. Maar deze met o.a. Griekse yoghurt zie ik zeker ook zitten.

  3. Katie zegt:

    Zalig die taart!!!!!!! Voor meer bakideetjes, ga eens kijken op de blog van één van mijn studenten, pas 16 jaar en héél creatief. http://bakedlouies.blogspot.be/
    groetjes

  4. Miet zegt:

    Ik heb mij gister ook eens gewaagd aan dit recept en het werd hier erg gesmaakt!
    De combinatie van slagroom en Griekse yoghurt is heerlijk!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s