Goe gerief.

We hebben op de boerderij nogal wat kersenbomen staan. ’t Moet zijn dat de vorige eigenaar er een zwak voor had, maar van alle fruitbomen waren de kersen het best vertegenwoordigd bij de aankoop: 8 kersen vs 6 andere fruitbomen.

UntitledOp dit moment staan ze volop in bloei, zodat er in de boomgaard een aantal witte bloesemwolken te bewonderen zijn.

Van de vijf oudste kersenbomen hebben we er nu nog anderhalf. Drie stuks gingen tegen de grond tijdens de Pukkelpopstorm, een vierde is half afgestorven en rot en moet na de oogst dringend onder handen genomen worden.

Het zit er dik in dat we ook die helemaal zullen moeten omzagen.

De meest productieve en oudste is deze:

Untitled

De grootste kersenboom op de boerderij

Redelijk indrukwekkend, toch?

De omgevallen bomen lagen na (bijna) twee jaar nog steeds waar de storm ze achterliet, de moed en goesting ontbrak tot nu toe om ze verder uit de weg te werken.

Tot afgelopen weekend.

In de schuur stond al een hele tijd een hakselaar die er onder het mom van ‘pakt dat maar mee naar de boerderij, daar is plaats genoeg’ terecht was gekomen.Β DΓ t, samen met de pijnlijke scheen die de hakselaar me bezorgde toen het lompe ding uit elkaar viel bij het uitladen, deed onze vriendschap geen deugd.

Ik zag een verzoeningspoging wel zitten en sleepte het spul tot bij de hopen takken. Na wat prutsen met de electriciteitskabeltjes sloeg de motor aan en kon de echte test beginnen.

Untitled Mijn afkeer voor de machine bleek volkomen onterecht. In een mum van tijd was de kruiwagen gevuld met zeer fijn gehakseld kersenhout.

Van netels en twijgjes tot behoorlijk dikke takken: alles ging er moeiteloos door. Als de takken perfect recht waren, mocht het zelfs bijna vuistdik hout zijn.

De overschot ging op een apart stapeltje om tijdens strenge winters in de kachel te gooien.

Boom 1 verdween als sneeuw voor de zon, maar na een vijftal kruiwagens houtsnippers richting kleinfruit gevoerd te hebben, gooide ik de handschoen in de ring. De goesting was op en aan boom 2 leek maar geen einde te komen.

Untitled

Ik trakteerde mezelf op een fris pintje, hing de maaier aan de tractor en reed met het pintje in de hand de helft van de weide af (in mijn wei mag dat). De twee andere helften maaien en hakselen, da’s voor volgende week. ’t moet ook nog een beetje plezant blijven, natuurlijk πŸ˜‰

Untitled

Goe gerief, ’t is een gemak.

Advertenties

Over opdeboerderij.be

Popbeleid, e-cultuur en mediakunst bij Vlaams-Brabantse jeugddienst. Voorzitter Deelraad Kunsten Leuven. Programmeert www.crisisfestival.be en tuiniert en verbouwt opdeboerderij.be.
Dit bericht werd geplaatst in boomgaard, de tuin en getagged met , , , , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

13 reacties op Goe gerief.

 1. Goe gewerkt! hier spelen de schapen voor grasmaaierkes, dat is nog eens zo gemakkelijk πŸ˜‰

 2. Mie zegt:

  Ah gij hebt ne hakselaar! πŸ˜‰

 3. Dat is inderdaad een gemak! Hakselen vind ik nog een leuk werk maar kruiwagens vol snippers wegvoeren is ni zo plezant. O en tof zo op een tractor kunnen rondrijden πŸ™‚

 4. Tja, die storm heeft toen lelijk huisgehouden. Hier hadden we ook schrik met al de hoge/oude bomen in de tuin. Enkel een perelaar heeft toen deels de duimen moeten leggen, maar … hij is nog steeds productief! De kerselaars staan hier momenteel geweldig hun best te doen om de bijtjes te lokken. Vraagske: wat steekt er onder de plastieken bak op jullie voorste stukje tuin?

 5. De Fruitberg zegt:

  De kersen lopen hier toch op hun einde qua bloei. ’t hier inderdaad een prachtig zicht, overal hoogstambomen in bloei (Hakendover staat er Γ©cht vol mee)

 6. Alida zegt:

  Wat een mooie foto’s

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s