Europa en de zaadjes (update)

Vorige week konden jullie hier lezen dat we ons zorgen maakten over nieuwe richtlijnen rond het kweken van niet courante groenten en fruit in de eigen tuin.

Op basis van een krantenartikel en berichten en speculaties op allerlei blogs, twitter en facebookpagina’s moesten we ook onze verontwaardiging en bezorgdheid even delen. Misschien waren we zelf ook wel wat voorbarig, maar een mens kan niet voorzichtig genoeg zijn als het gaat om machtige lobbymachines van multinationals die hun belangen graag omgezet zien in wetten en regels.

Dat we niet de enigen zijn die hierom bezorgd zijn, bleek ook uit de bezoekersstatistieken van die dag. Daarom deze kleine update.

Ondertussen informeerden we ons goed en blijkt dat we ons voorlopig nog niet te veel zorgen moeten maken, maar wel waakzaam moeten blijven.

Om te beginnen polste ik even bij Leuvens europarlementslid Saïd El Khadraoui via Twitter. Saïd is mijn meest directe link naar Europa, aangezien ik hem af en toe tegenkom in het Leuvense. Hij reageerde met het volgende bericht:

Tegen de avond verspreidde ook Bart Staes, europarlementslid voor Groen een nieuwsbericht, onder de noemer “Onrust over Europees verbod op ruilhandel zaden voorbarig, onrust over privatisering van collectief zaaigoed terecht

Vandaag reageerde ook VELT via z’n website op de hetse. Het artikel kan je hier lezen.

Onze excuses als we wat te hard van stapel liepen. En gelukkig maar dat het allemaal zo’n vaart niet loopt. Maar geen excuses richting Monsanto & co. We houden jullie en de materie in’t oog.

Advertenties

Over opdeboerderij.be

Popbeleid, e-cultuur en mediakunst bij Vlaams-Brabantse jeugddienst. Voorzitter Deelraad Kunsten Leuven. Programmeert www.crisisfestival.be en tuiniert en verbouwt opdeboerderij.be.
Dit bericht werd geplaatst in de tuin, op een ander en getagged met , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Een reactie op Europa en de zaadjes (update)

  1. isis zegt:

    uit bart staes zijn reactie maakte ik op dat we ons niet ongerust moeten maken over ruilhandel van zaden, maar betekent dat dat enkel door de eu goedgekeurde zaden verkocht mogen worden? ook dat is een waanzinnig treurig toekomstperspectief! ik ben nog niet helemaal gerustgesteld in elk geval 🙂

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s