De Moestuin anno 2013: Plan A (2)

Hoog tijd om jullie nog wat meer te vertellen over het moestuinplan. Over het stukje moestuin waar de groentjes zullen groeien. Het A (2) gedeelte van het plan.

Over de aardappelen had ik u al verteld, nu zijn de andere groenten aan de beurt. De bodemstructuur werd verbeterd en er werd nagedacht over de nieuwe indeling. Met volgende overwegingen:

 • Het moest kleiner en beheersbaar zijn
 • Ik wilde een aantal meer permanente groenten en kruiden zetten
 • Met vruchtwisseling moest ik niet zozeer rekening houden, want met die hoeveelheid aardappelen en beschikbare plek kan ik toch alles elk jaar op een andere plek zetten.
 • ’t Moest toekomstgericht: duurzame bodemverbetering, permanente planten zetten en toch moest het mogelijk zijn om volgend jaar weer iets helemaal nieuw te doen.
 • ’t mocht er allemaal ook een beetje mooi uitzien.

Een plan heb ik er niet van getekend, maar het idee was als volgt: langs de kant van de frambozen en het middenpad komen de eetbare bloemen en doorlevende eetbare planten. In het midden komen 5 verhoogde bedjes voor Kool-, Peul-, Wortel-, Vrucht- en Bladgroenten.

Voila.

Afgraven dus. Vruchtbare grond op een hoop.

Untitled

Om de paden af te bakenen en zichtbaar te houden, koos ik voor paardenmest. Daar kan ik nu eenmaal gratis aan geraken, het zorgt voor bodemverbetering en voor een trage voeding van de grond.

Untitled

Hup.

Untitled

Niet veel later kregen de eerste sla-plantjes hun bestemming onder de tunnel en kon ik de eerste houtige kruiden op hun plek planten.

Untitled

Bijkomende voordeel: het stro houdt onkruid binnen de perken.

Voila, we zijn vertrokken. Verwacht u de komende dagen aan een paar snelle moestuinupdates, want vandaag kan ik alweer voor de eerste keer dit jaar m’n lunchpakket samenstellen met een vers slaatje uit eigen tuin!

foto sla

Pluksla, Ruccola en radijsjes

Over opdeboerderij.be

Popbeleid, e-cultuur en mediakunst bij Vlaams-Brabantse jeugddienst. Voorzitter Deelraad Kunsten Leuven. Programmeert www.crisisfestival.be en tuiniert en verbouwt opdeboerderij.be.
Dit bericht werd geplaatst in de tuin en getagged met , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

6 reacties op De Moestuin anno 2013: Plan A (2)

 1. Naast het feit dat ik wat zeeziek wordt van die scheve foto’s 😉 vind ik het een stevig plan! En dat gratis aan mulchbaar materiaal aangeraken lijkt me ook wel handig! Net effect geeft dat.

 2. De Fruitberg zegt:

  Stevig gewerkt. Zier goed uit, zowel die bedden als de verse sla. Ook op de boerderij wordt flink werkt klaarblijkelijk.

 3. Die scheve foto’s doen mijn kopke ook scheef draaien 😉 goe gewerkt!

 4. bart zegt:

  Zijt ge niet bang dat de (woel)muizen dat stro als autostrada zullen gebruiken om rap aan uw knollen te geraken, en de slakken er een gedroomde kweekbak aan zullen hebben? (sorry als ik nu een kleine domper op de feestvreugde zet)

 5. @ allen: excuses voor de schevigheid, ’t was de enige manier om het wat deftig in beeld te krijgen 🙂
  @ de bioverse tuinier: ik vond dat ook, dat het een schoon geheel vormt. En tot op vandaag nog steeds!
  @ Fruitberg & natuurlijk-rijk: bedankt, we doen ons best 🙂
  @ bart: awel, slakken zitten er toch al in overmaat, die bestrijden we naar ons beste vermogen. En woelmuizen zijn ook goed aanwezig, maar eigenlijk hebben die nog nooit voor schade gezorgd. En onze tuin wordt goed in’t oog gehouden door een kat of drie van de buren én een roofvogel die ik tot op vandaag nog niet heb kunnen identificeren wegens altijd te snel weg 🙂

 6. Elisa zegt:

  Oh wat super heerlijk allemaal 🙂

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s