Soep ter bestrijding van druilerige zondagochtenden

Na een schitterende herfst en een geweldig-goed-weer-zaterdag, was ’t vanmorgen plots een pak minder buiten. Alsof de weergoden besloten dat het op 5 oktober wel eens goed was geweest met de indian summer. Zo van dat weer om de kookboekenkast eens te bekijken en een paar van die heerlijkheden te selecteren om klaar te maken: een heerlijke soep van geroosterde groenten.

Untitled

In de koelkast zat een heleboel lekkers van op de markt in Leuven, een echte aanrader op zaterdag. Je moet er de drukte wat voor trotseren, maar de beloning is er naar.

In de Brusselsestraat vind je op zaterdag allerlei kraampjes met ambachtelijke en lekkere producten, naast de sowieso al goed voorziene buurt daar. Vlees bij Rondou, Kaas bij Elsen, Koffie bij Onan, Vis bij de Walvis, maar ook fijne adresjes voor brood of Italiaanse specialiteiten en gezellige terrasjes.

Op de markt zelf kocht ik groentjes -die ontbreken in de tuin- bij de bioboer, bospaddestoelen (en een truffel :)) bij de champignonnenman en een lekker stukje varkensvlees bij de slager. De bioboer zit hier trouwens maar twee straten verder, volgende keer ga ik gewoon op hun boerderij langs.

Maar goed, we gingen koken. Lotte zette zich aan een appel-olijfolietaart met ahornglazuur van Ottolenghi, ik bestreed de herfst met een soep van geroosterde groenten van diezelfde topkok. Werkelijk, koop die man zijn boeken. Er staan alleen maar heerlijkheden in! Het originele recept vind je in ‘Plenty’ op pagina 115. Ik voegde oa courgette toe, want daarvan hebben we er nog steeds veel te veel.

De soep dus. Of beter: de waanzinnig lekkere soep dus. Je hebt er wel zo’n 90 minuten van je tijd voor nodig. Terwijl Lou dankbaar gebruik maakte van het super zachte en goed betaalde hondenkussen dat ze kreeg voor Werelddierendag, ging ik aan de slag.

Untitled

Nodig voor 4 personen:

– 2 aubergines
– 2 paprika’s
– 1 grote courgette (of twee kleinere)
– Een kommetje versgeplukte tomaatjes
– 3 rode uien, in blokjes
– 8 tenen knoflook
– 20g basilicumblad, gesnipperd
– 4 takjes oregano
– takje tijm en rozemarijn
– 1 liter groentebouillon
– 2 blikjes (of 400g) witte/boterbonen
– olijfolie
– peper & zout

Untitled

1. Verhit de grill van de oven (270 graden) en bekleed een ruime bakplaat met aluminiumfolie.
2. Prik met een mes wat gaten in de aubergine, snij de courgette in de helft en haal de zaden eruit. Leg de courgette en aubergine 30′ onder de grill.
3. Haal de top van de paprika’s en haal alle zaden eruit. Na 15 minuten draai je de aubergine en courgette eens om en doe je de paprika er nog 15′ bij.
4. Spoel de tomaatjes, doe ze in een ovenschaal (ik deed er ook nog een takje tijm en rozemarijn bij in) en zet ze onder de bakplaat met de andere groenten.
5. Zet een pot op het vuur en stoof de ui 20′ goudglanzend op zacht vuur.
6. Als de groenten op de bakplaat goed geblakerd zijn, haal je de bakplaat eruit. Dek nog even af met aluminiumfolie. Ondertussen laat je de tomaatjes nog even onder de grill staan.
7. Als je de geroosterde groenten kan vasthouden, snij je de aubergines in twee en schraap je het vruchtvlees eruit. Doe hetzelfde met de courgette en de paprika’s.
8. Doe het vruchtvlees van de courgette, aubergine en paprika, de tomaatjes, de look, het grootste deel van de basilicum, de blaadjes van de oregano en de bouillon in de pot. Laat zo’n 15 minuten zachtjes pruttelen.
9. Pureer even met de staafmixer, doe er flink wat peper van de molen en een flinke snuif zout bij en proef eens.
10. Doe de bonen erbij, laat nog even opkoken. Dien op met de rest van de basilicum en lekker stuk brood met echte boter. Eventueel kan je afwerken met een lepel Griekse yoghurt, maar dat hadden we niet in huis. We hadden wel een truffel in huis, dus werkte ik af met wat verse, geraspte truffel.

Over opdeboerderij.be

Popbeleid, e-cultuur en mediakunst bij Vlaams-Brabantse jeugddienst. Voorzitter Deelraad Kunsten Leuven. Programmeert www.crisisfestival.be en tuiniert en verbouwt opdeboerderij.be.
Dit bericht werd geplaatst in Recepten en getagged met , , , , , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

6 reacties op Soep ter bestrijding van druilerige zondagochtenden

  1. Heidi zegt:

    Da’s echt een topboek hé, Plenty. Deze soep heb ik nog niet geprobeerd, maar gezien het aantal aubergines van eigen kweek komt ze één dezer op tafel.

  2. onderdeappelboom zegt:

    Yummie! (ook wel benieuwd naar de taart, trouwens…)

  3. Oh dat klinkt wel heel erg lekker!!

  4. De plenty hebben we hier ook, topboek inderdaad en zo lekker!

  5. De Fruitberg zegt:

    Dat kan niet slecht zijn, die soep.
    Zaterdagavond nog een kaasschotel van Elsen verorberd 😉

  6. Ook al een paar bij dezelfde bioboer geweest 🙂
    Plenty heb ik ook staan in de boekenkast maar ik ben eerder een verzamelaar van kookboeken dan dat ik er gebruik van maak. Wel altijd goede voornemens…

Plaats een reactie