Warme groenten

In tuincentra slaan ze je dezer dagen om de oren met de zogenaamde ‘warme groenten’. Geld moet rollen, dus ze zijn er daar altijd vroeg bij. Maar zonder serre kan je toch maar beter de verleiding weerstaan om te vroeg plantjes te kopen. Niets zo ongenadig voor een tomaten- of courgetteplantje als een late portie nachtvorst.

Na een paar jaar zonder, doen we dit jaar weer een poging om die warme groenten te kweken. Ik bestelde een aantal tomaten-, aubergine- en paprikasoorten die er in open lucht in zouden moeten slagen vrucht te vormen. Ergens het voorbije jaar kreeg ik ook een pakje met een onbekende tomatenzaden-mix. Verrassing!

De tomaten, paprika’s en aubergines werden meteen na de verhuis, zo’n zes weken geleden ondertussen, voorgezaaid. De kiemperiode op de vensterbank verliep zoals gewoonlijk met ups en downs, maar drie weken geleden werden de plugplantjes verspeend

Untitled

Dat zag er goed uit. De meeste plantjes hadden een goed wortelstel gekweekt. Vanaf dat moment werd het ook wat intensiever: elke ochtend buiten (om af te harden en doorschieten tegen te gaan) en ’s avonds weer naar binnen (om koude nachten te vermijden).

Untitled Ze bleven stevig groeien, dus moesten we op zoek naar een nieuwe behuizing. De onbekende -en vermoedelijk serretomaten- gaan we in potten proberen op onze koer.

Onze binnenkoer is zuidgericht, het warmt er erg snel op in de zon en bij slecht weer kunnen we ze alsnog tijdelijk binnen halen. Ik zette drie planten per pot, met een stevige stok. Vermoedelijk iets te dicht bij elkaar, maar als het echt nodig is kunnen we nog verpotten of selecteren.

Dit jaar dient toch vooral om te testen of het werkt en te ontdekken welke soorten tomaten het allemaal zijn. Als we zaden kunnen bewaren, kan ik volgend jaar een aangepast regime verzinnen voor deze tomaten.

De buitentomaten kregen een laatste keer een grotere plastieken pot. Binnen een week of drie mogen ze dan naar hun definitieve plek.

De paprikaplantjes groeien gestaag maar goed. De aubergineplantjes kenden een zeer aarzelende start, maar van de 14 gezaaide plugs zijn er toch vier -twee van elke soort- die langzaam maar zeker groeien.

Untitled

Zij komen voorlopig niet buiten en blijven lekker warm achter het venster, want ze groeien enkel als de temperatuur boven de 20 graden blijft. Maar met een beetje geluk kunnen ze ergens eind mei ook naar de tuin en oogsten we dit jaar, zonder serre, toch een klein arsenaal tomaten, paprika’s en aubergines.

Advertenties

Over opdeboerderij.be

Popbeleid, e-cultuur en mediakunst bij Vlaams-Brabantse jeugddienst. Voorzitter Deelraad Kunsten Leuven. Programmeert www.crisisfestival.be en tuiniert en verbouwt opdeboerderij.be.
Dit bericht werd geplaatst in de tuin en getagged met , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

6 reacties op Warme groenten

 1. Elisa zegt:

  wat leuk, ik zat er stiekem ook al aan te denken maar heb het maar bij denken gelaten 🙂

 2. onderdeappelboom zegt:

  Dat valt best mee hoor, oogst van buitentomaten. Dit jaar wil ik wel eens proberen zelf een soort ‘tent’ te bouwen om ze te beschermen tegen de grootste regenval en vocht.

 3. De Fruitberg zegt:

  Courgetten en meloenen. Verder ga ik niet qua moestuinieren. Succes met jouw tomaten en parika iig

 4. Bart zegt:

  Veel succes ermee! Ik heb het na 3 mislukte seizoen opgegeven , die buitentomaten. Ze blijven nu lekker warm in de serre. Enkel de kerstomaten (struikvorm in pot) doen het bij ons goed buiten.

 5. Je zal de smaak snel te pakken hebben, en zoals je bij mij al gelezen hebt, bij ons staat er al ’t een en ’t ander buiten, dat gaat goed komen, zeker weten! Enkel de paprika’s en komkommers staan nog binnen.

 6. Menck zegt:

  Een motiverend postje, zoveel is zeker. Ik heb mijn groentenbakken alvast in gereedheid gebracht.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s