Bloesems

Stilaan komt alles weer tot leven op de boerderij. Het gras begint te groeien, het onkruid jammer genoeg ook en de boomgaard laat zich van z’n mooiste kant zien. De eersten om hun werk te doen zijn traditioneel de kersen.

DSCN5387

Kersenbloesem

DSCN5397

Nog kersenbloesem

Schoon hé?

Jammer genoeg zijn er ook enkele ongewenste bezoekers die daar zo over denken. Zodra de temperatuur op de grond zo’n 16 graden bereikt, komt ook de kersenvlieg uit z’n cocon. Die insectjes zijn aan een ware veroveringstocht bezig door de boomgaarden in het Hageland (en blijkbaar nu ook daar buiten). Het leven van de kersenvlieg is simpel: 9 maanden ‘winterslaap’ van juli tot april om als made in een cocon te overwinteren. Bij goed weer in april en mei verpopt de made tot vlieg en tijdens mei en juni vliegen ze uit om eitjes leggen op rijpende kersen.

Net daar zit het probleem: in de fel blinkende zoete, rood/zwarte kersen, zit telkens een kleine made. De kersen blijven perfect eetbaar, maar echt appetijtelijk is het niet. De eetlust is snel verdwenen eens je ze opgemerkt hebt. In de professionele teelt halen ze dan wel eens sproeimiddelen boven, maar wij zijn daar niet zo’n fan van. Kippen kunnen helpen,omdat zij de maden uit de grond scharrelen, maar ook die komen pas later.

DSCN5400 Op de website ‘Biogroei-shop‘ vonden we een andere oplossing: gele vangplaten, waarop je een feromooncapsule plakt. De gele plaat trekt de vliegen aan, de feromooncapsule versterkt de aantrekking en door de stevige lijm op de plaat hangen de vliegjes vast. Ongeveer hetzelfde principe als die plakkerige, lange vliegenvallen die vroeger wel eens in huis hingen. Benieuwd of het werkt!

Het was ook spannend afwachten of de vorig jaar aangeplante boompjes hun eerste winter zouden overleven. In samenwerking met het regionaal landschap Noord-Hageland plaatsten we toen enkele honderden meters streekeigen struiken en 14 hoogstamfruitbomen. Vier bomen om de bestaande boomgaard aan te vullen, tien om een ‘fruitboomlaan’ te creëren langs de weide, tussen de boomgaard en de grote eik achteraan.

DSCN5384

Struikjes in bloei

De meeste struikjes hebben goed gepakt vorig jaar, al vrees ik wel voor een deel van de beuken-haagplantjes. Of de haagbeuk-planten? Probeer ze maar eens uit elkaar te houden. De lange, droge lente vorig jaar kwam waarschijnlijk net iets te vroeg.

Eens volgroeid zullen we zo een klein paradijs hebben voor vogels, egels en andere koesterburen gecreëerd hebben.

Het enige probleem met zoveel meters struik, is de plantjes onkruidvrij houden. Wie eens een dagje tijd heeft, mag gerust mee komen wieden. Een mandje insectvrije, blinkende kersen zal uw beloning zijn.

 

Eén van de pruimenboompjes is in elk geval wél goed vertrokken. Benieuwd of er van al die bloesems al een vruchtje zal komen. In principe zouden we nog een jaar of 4-5 geduld moeten hebben voor we kunnen oogsten. Ook de andere fruitbomen in de ‘hoogstamlaan’ lijken goed vertrokken te zijn.

DSCN5388

Pruimenboompje in bloei

DSCN5443

De hoogstamlaan met perelaars en appelbomen

Over opdeboerderij.be

Popbeleid, e-cultuur en mediakunst bij Vlaams-Brabantse jeugddienst. Voorzitter Deelraad Kunsten Leuven. Programmeert www.crisisfestival.be en tuiniert en verbouwt opdeboerderij.be.
Dit bericht werd geplaatst in boomgaard, de tuin en getagged met , , , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

6 reacties op Bloesems

  1. Dat wordt mooi zo een hoogstamlaan! De kersenvlieg heb ik bij ons nog niet opgemerkt maar waarschijnlijk/hopelijk eten onze kippen alle maden op.

    • wannes zegt:

      Kippen schijnen zeer efficiënt. Nog beter zou zijn als je de grond onder de bomen eerst wat losmaakt (schoffelen of frezen), dan scharrelen de kippen al de rest er wel tussenuit..

  2. Menck zegt:

    Simpel: een beukenhaag houdt zijn – weliswaar verdorde – blad in de winter, een haagbeuk niet.
    Die hoogstamlaan vind ik een puik idee!

  3. Pingback: Eén zwaluw maakt de lente niet. | opdeboerderij

  4. Pingback: Klein geluk | op de boerderij

Plaats een reactie