Custard

Custard is een mengsel van eieren en melk/room dat door koken wordt verdikt. Het kan zowel zoet (als basis voor bijvoorbeeld gebak, pudding of crème brûlée) als hartig (bijvoorbeeld quiche) bereid worden. De bereiding is heel eenvoudig en vraagt al bij al een klein half uurtje werk. Een les om nooit te vergeten: custard = roeren! Toen ik voor de eerste keer in mijn leven custard uitprobeerde, heb ik dit meteen twee keer mogen maken. Ik bespaar jullie het recept van het eerste misbaksel, zoals je op de foto links kan zien. Het recept voor de tweede (overheerlijke) custard die je rechts ziet, vond ik op hier.

Appeltaart

Voor 500 g custard heb je de volgende ingrediënten nodig:
2,5 dl volle melk en 2,5 dl volle room – 5 eierdooiers – 40 g suiker – 1 vanillestokje

Doe het melkroommengsel in een pannetje. Snij het vanillestokje overlangs open en leg het in het mengsel. Verwarm het mengsel al roerend (laat het zeker niet koken!). Haal het pannetje van het vuur en laat het goedje zo’n 30′ trekken.

Klop de eierdooiers en de suiker tot een witschuimige massa. Giet er door een zeef het roommengsel door. Blijf steeds roeren! Verhit de custard (al roerend!) op een laag vuurtje gedurende 8 à 10′. Zet nadien de custard meteen in wat koud water om af te koelen. Blijf nog steeds vol overgave roeren! Na enkele minuten kan je de custard in een kommetje gieten om verder af te koelen. Je kan de custard ook meteen serveren.

Over tenslotte

Groen * Zoet * Nieuwsgierig
Dit bericht werd geplaatst in Recepten en getagged met , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

10 reacties op Custard

  1. Pingback: Appeltaart met een k | op de boerderij

  2. Elisabeth zegt:

    Jammer genoeg is het niet echt iets voor mij ( koeimelkallergie) wel in lichte maten maar dit zit er wel tot de top toe mee vol 😉 ziet er wel super leuk uit!

  3. onderdeappelboom zegt:

    Niet evident, zelf custard maken! Maar het ziet er geweldig uit, samen met die appeltaart. Wanneer opent jullie tearoom?

    • tenslotte zegt:

      Eigenlijk valt het behoorlijk goed mee en het resultaat maakt het voortdurend roeren helemaal goed! En die tearoom…we houden je op de hoogte 🙂

  4. Behalve de naam, ken ik dat eigenlijk niet. Wat doe je daar nu mee? Wordt dat op je appeltaart gegoten als zoete saus of als een puddinkje uitgelepeld?

    • tenslotte zegt:

      Je kan het voor beide gebruiken. In deze heb ik het onder de vulling van de appeltaart gemengd en (inderdaad) over de appeltaart gegoten, maar je kan het even goed als puddinkje uitlepelen (al dan niet ge-crème-brûlée-rd).

  5. Helen zegt:

    en echt helemaal zonder cornstarch of maizena.. geweldig

Plaats een reactie